Svet

Evropski obaveštajac: Nema dokaza da je Rusija sprovodila "kampanju dezinformacija" u Nigeru

Situacija u Nigeru i dalje je mirna, iako je rok EKOVAS-a za puštanje svrgnutog predsednika Bazuma istekao a pretnja vojnom intervencijom i dalje prisutna
Evropski obaveštajac: Nema dokaza da je Rusija sprovodila "kampanju dezinformacija" u Nigeru© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Nema dokaza da je Rusija sprovodila "kampanju širenja dezinformacija" u Nigeru neposredno pre puča koji je u toj zemlji sproveden 26. jula, citirao je španski "Pais" neimenovanog evropskog obaveštajca.

Ti navodi usaglašene su sa ranijim izjavama zapadnih zvaničnika da Rusija nije umešana u smenu vlasti u Nijameju.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je neposredno nakon puča, 27. jula, izjavila da "Sjedinjene Američke Države nisu videle nikakve verodostojne indicije o umešanosti Rusije ili privatne ruske 'Vagner' grupe u državni udar u afričkoj državi Niger", a sličnu izjavu je nekoliko dana kasnije dao i šef italijanske diplomatije Antonio Tajani.

"Nemamo nikakve podatke o umešanosti Rusije u vezi sa organizovanim pučom u Nigeru. Demonstracije sa Putinovim fotografijama su, u stvari, više bile usmerene protiv Francuske. Ali, naravno, Rusija se već godinama vešto infiltrira u ovaj region", kazao je Tajani 3. avgusta u intervjuu za list "Republika".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je krajem jula izjavio da ustavni poredak u Nigeru treba da bude ponovo uspostavljen, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio da je malo verovatno da bi situaciju Nigeru bilo kakvo mešanje neregionalnih sila, poput SAD.

Mali i Burkina Faso poslali delegacije u Niger

Vojne vlasti u Maliju su objavile da su ta zemlja i obližnja Burkina Faso poslale delegacije u Niger kako bi "iskazale solidarnost" sa tamošnjim narodnom.

Vlade te dve države su 1. avgusta najavile da će bilo mešanje i upotrebu sile u Nigeru smatraće se objavom rata Burkini Faso i Maliju, prenele su "RIA Novosti".

"Vlade Burkine Faso i Malija upozoravaju da će svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljati objavu rata ovim dvema državama", navodi se u saopštenju.

Naime, vlade dveju zemalja upozorile su na "katastrofalne posledice" vojne intervencije u Nigeru, koja bi mogla "destabilizovati ceo region, kao što je bio slučaj sa unilateralnom intervencijom NATO-a u Libiji".

Predstavnici hunte u Nigeru objavili da "dve centralnoafričke zemlje razmeštaju trupe za intervenciju u njihovoj zemlji", a građane su pozvali da budu spremni da "odbrane domovinu i nezavisnost države".

Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS), organizacija koja okuplja 15 država u tom regionu i čije su Niger, Burkina Faso i Mali suspendovane članice, uvela je sankcije protiv Nijameja i zapretila vojnom intervencijom ukoliko pučisti ne oslobode svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma i ne vrate ga na čelo države u roku od sedam dana.

Načelnik generalštaba Nigerije je 3. avgusta rekao da je pretnja intervencijom "ozbiljna". "Mi smo spremni, čim budemo dobili naredbu da intervenišemo, to ćemo i uraditi", izjavio je Kristofer Musa za Hausa ediciju "Radio Frans internasionala".

Rok EKOVAS-a je istekao juče, a i pored činjenice da su nove vlasti u Nigeru zatvorile vazdušni prostor, situacija u regionu i dalje je mirna. Senat Nigerije, najveće države u Zapadnoj Africi čiji se predsednik Bola Tinubu zalagao za intervenciju, pozvao je vladu te države da od nje odustane i da se okrene potrazi za mirnim rešenjem krize.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun takođe je kritikovao najave vojne intervencije u Nigeru, dodajući da je njegova zemlja kategorički protiv toga.

"Vojna intervencija bi zapalila ceo region Sahela, a Alžir neće koristiti silu protiv svojih komšija", rekao je on.

Zapadne zemlje nisu eksplicitno podržale vojnu intervenciju, ali je Francuska najavila da će "snažno podržati" svaku odluku koju EKOVAS bude doneo.

U prestonici Nigera održan skup podrške Hunti

U Nijameju, prestonici Nigera, juče je održan i skup podrške na kom je učestvovalo više hiljada ljudi.

Na stadionu "Sejni Kunče", koji prima oko 32.000 posetilaca, rukovodstvo hunte dočekao je veliki broj pristalica, a mnogi od njih su nosili i ruske zastave.

General Mohamed Toumba, jedan od lidera hunte, osudio je u govoru one "koji vrebaju u senci i pripremaju subverziju protiv naprednog marša Nigera".

U isto vreme, u Parizu je održan skup nekoliko desetina navodnih pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma.

image