Svet

Senat Nigerije pozvao EKOVAS da pronađe mirno rešenje krize u Nigeru

Predsednik Senata Nigerije tvrdi da predsednik te zemlje Bola Tinubu nije tražio odobrenje da "započne rat" u obližnjem Nigeru
Senat Nigerije pozvao EKOVAS da pronađe mirno rešenje krize u Nigeru© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly, Pool

Senat Nigerije je pozvao Ekonomsku zajednicu država Zapadne Afrike (EKOVAS) da pronađe mirno rešenje krize u obližnjem Nigeru, rekao je predsednik tog tela Godsvil Akpabio.

Nigerijska agencija Dejli trast je prenela da je predsednik te zemlje i trenutni predsedavajući EKOVAS-a Bola Tinubu obavestio parlament o planu tog bloka da vojno interveniše i uvede sankcije protiv Nigera, nakon što je u toj zemlju 26. jula sproveden vojni puč.

"Senat poziva predsednika Nigerije da ojača političke i diplomatske kapacitete kako bi se odgovorilo na političke probleme u Republici Niger", rekao je Akpabio nigerijskim senatorima.

On je istovremeno naglasio da predsednik Tinubu od parlamenta nije tražio odobrenje da "započne rat".

Pripadnici predsedničke garde Nigera izvršili su puč 26. jula, kada je objavljeno da je dotadašnji predsednik Mohamed Bazum smenjen a državne granice zatvorene. Oružane snage te države su podržale promenu vlasti.

Komandant predsedničke garde general Abdurahman Tijani ubrzo je proglasio formiranje "Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine", koji je preuzeo vlast u zemlji.

Predstavnici EKOVAS-a su osudili puč i najavili mogućnost vojne intervencije ukoliko pučisti ne oslobode uhapšenog predsednika Bazuma i ne vrate ga na njegovu nekadašnju funkciju.

Šefovi odbrane zemalja Zapadne Afrike su čak i napravili plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru ukoliko se pučisti ne budu povukli.

image