Rusija

Putin: Napori Zapada da slomi Rusiju neće uspeti

Ruski predsednik ocenio da zemlje EU i SAD zloupotrebljavaju Ukrajinu za ostvarivanje svojih ciljeva
Putin: Napori Zapada da slomi Rusiju neće uspetiwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da Zapad nemilosrdno koristi Ukrajinu za ostvarivanje svojih političkih i strateških ciljeva. To je rekao na skupu povodom obeležavanja desetogodišnjice rekonstrukcije Ruskog istorijskog i Ruskog vojnoistorijskog društva.

"To se vidi čak i po načinu ratovanja. Neverovatno je šta se tamo dešava. Kao da Ukrajinci ne postoje. Bacaju ih kao u peć, i to je to", rekao je ruski predsednik.

Iako zemlje EU i SAD daju oružje Kijevu i šalju svoje plaćenike, oni su potpuno nemilosrdni prema običnim građanima.

„Neprekidno isporučujući oružje Ukrajini i prebacujući plaćenike tamo, oni su apsolutno nemilosrdni prema građanima Ukrajine. Na taj način promovišu svoje geopolitičke ciljeve, koji nemaju nikakve veze sa interesima ukrajinskog naroda. Ukrajina i ukrajinski narod su prva i glavna žrtva namerne mržnje prema Rusima i Rusiji. Sukob u Ukrajini je, u stvari, sukob unutar jednog naroda", naglasio je Putin.

Ruski lider je istakao i da je "Zapad dugo radio na izmeni svesti miliona ljudi u Ukrajini, što je na kraju trebalo da dovede i do raspada Rusije". 

"Međutim, napori Zapada da slomi Rusiju neće uspeti",  precizirao je Putin i dodao da Rusija "to nikad neće dozvoliti".

Zbog svega toga, kako je objasnio, sukob sa "neonacističkim režimom u Kijevu bio je neizbežan", ali Moskva i dalje gaji blizak odnos prema ukrajinskom narodu. 

"U Rusiji je upravo suprotno. To dobro znate. Mi smo se uvek sa poštovanjem i toplinom odnosili prema ukrajinskom narodu. Tako je bilo i jeste, uprkos današnjem tragičnom sukobu", rekao je predsednik.

Osvrnuo se i na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. 

"Da u februaru nije preduzeta odgovarajuća akcija sa naše strane, sve bi bilo isto, i još gore po nas. Situaciju u Ukrajini, njeni takozvani prijatelji doveli su do tačke u kojoj je ona postala smrtonosna za Rusiju i samoubilačka za ukrajinski narod".

Putin se tokom govora dotakao i drugih aktuelnih problema. Naveo je da je sada jedan od prioriteta pomoć Donbasu i obnova stambenih objekata u tom regionu, kako bi se ljudima omogućilo da prežive zimu.

"Moskva se u isto vreme aktivno bori protiv pokušaja izmene istorijskih činjenica, ali je Kremlj na vreme počeo da im se suprotstavlja, jer nacionalna istorija je baza nacionalnog identiteta, našeg mentaliteta, tradicionalnih vrednosti, vaspitanja budućih generacija, i ono što je jako bitno - osnova ruske državnosti", poručio je ruski lider i zaključio da sve ovo jako iritira Zapad, ali tako je već vekovima. 

image