Rusija

Rusi ponovo na Mesecu: U ponoć počinje misija "Luna-25"

Slanje prve misije na Mesec u modernoj istoriji Rusije zakazano je za 11. avgust sa kosmodroma Vostočni

Rusija je otvorila prostor čovečanstvu i spremna je da podeli znanje i iskustvo u ovom pravcu. Ovo je u današnjem intervjuu za RT saopštio Aleksandar Blošenko, izvršni direktor za napredne programe i nauku državne korporacije "Roskosmos".

"Delujemo misionarski. Spremni smo da otvorimo ovaj put za sve zainteresovane zemlje, da sa njima delimo tehnologiju sve dok to ne ugrožava naš nacionalni suverenitet i bezbednost. Sprovodimo obuku i formiramo regionalne operatere i pomažemo zemljama da postanu kosmičke sile", rekao je izvršni direktor "Roskosmosa".

Prošlo je 47 godina od lansiranja poslednje lunarne misije "Luna-24". Stanica je pokrenuta radi proučavanja satelita, prikupljanja i analize tla. Tada su dobili dokaze o prisustvu vode na Mesecu.

"Mesec poslednjih decenija svi doživljavaju kao još jedan kontinent Zemlje. Dostupan je, uslovno rečeno, za svemirske standarde, jer let tamo traje nekoliko dana. Let do Marsa, na primer, traje devet meseci", objasnio je predstavnik "Roskosmosa".

Lansiranje prve misije u modernoj istoriji Rusije na satelit Zemlje "Luna-25" zakazano je za ponoć sa kosmodroma Vostočni, a može se pratiti na kanalu portala RT na ruskom jeziku ili na Jutjub kanalu "Roskosmosa".  

Prema rečima predstavnika "Roskosmosa", kao i prošli put sprovešće se analiza zemljišta i vode, a podaci će biti slati na Zemlju. Glavni cilj misije biće "precizna analiza vode".

image