Rusija

Ruska ambasada u Berlinu: Nemačka zaražena virusom špijunske manije

Nemački mediji i jedan broj političara često pokušavaju da probleme u oblasti ekonomije, finansija, društvenog života, unutrašnje i spoljne politike te zemlje objasne uticajem Moskve, a svakog ruskog diplomatu vide kao "duboko konspirativnog špijuna i štetočinu"
Ruska ambasada u Berlinu: Nemačka zaražena virusom špijunske manijewww.globallookpress.com © Helmut Fricke/dpa

Virus luta Nemačkom i to virus špijunske manije, zarazivši velike delove nemačkog političkog establišmenta i predstavnike medija, koji izaziva antirusko raspoloženje, saopštila je ruska ambasada u Berlinu.

Ranije je nemačko savezno tužilaštvo saopštilo da je priveden službenik nemačkog saveznog odeljenja, koji se sumnjiči da je prenosio informacije ruskim specijalnim službama. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feder izjavila je da se radi o "novoj dimenziji špijunskih pretnji, kampanja dezinformacija i sajber napada".

"Jedna od nus pojava virusa špijunske manije, koji luta Nemačkom, je eskalacija antiruskog raspoloženja. Zloglasna 'ruka Kremlja' izmišlja se na svakom koraku. Njen destruktivni uticaj povezan je sa problemima u privredi, finansijama, društvenom životu, unutrašnjoj i spoljnoj politici Nemačke", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posebnu pažnju privlače aktivnosti ruskih diplomata, u kojima, u prevelikoj mašti, vide duboko zavereničkog špijuna i štetočinu.

"Nemački mediji i jedan broj političara često pokušavaju da probleme u oblasti ekonomije, finansija, društvenog života, unutrašnje i spoljne politike Nemačke objasne uticajem Moskve, a svakog ruskog diplomatu vide kao 'duboko konspirativnog špijuna i štetočinu', zauzetog destabilizacijom javnog poretka i diskreditacijom nemačke demokratije kroz regrutovanje, podršku radikalnim snagama, širenje dezinformacija, propagande i koordinaciju hakerskih napada", navode u ministarstvu.

Kako ironično primećuju u ambasadi, prema narativu nemačkih medija i političara, krivica ruskih diplomata je "očigledna i ne zahteva dokaz", a proterivanje nekoliko desetina ruskih diplomata i zatvaranje četiri od pet ruskih konzulata generalno "izgleda da ne doprinosi poboljšanju situacije".

"Nemačka književnost dala je svetu briljantne pisce bajki: braću Grim, Haufa, Hofmana, Raspe. U Rusiji su cenjeni i voljeni. Sadašnji nemački pripovedači naučne fantastike očigledno gube od njih", zaključili su.

image