Rusija

Antonov: Nove sankcije SAD protiv Rusije dokazuju neuspeh restriktivne politike Vašingtona

Države izvan ozloglašene "zlatne milijarde" ponovo su se uverile u nepouzdanost i toksičnost finansijskog sistema sa Amerikom u centru, istakao je ruski ambasador u Vašingtonu
Antonov: Nove sankcije SAD protiv Rusije dokazuju neuspeh restriktivne politike VašingtonaGetty © Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Novi talas sankcija SAD protiv Ruske Federacije predstavlja neuspeh restriktivne politike Vašingtona i pokušaj američke administracije da izgladi rastuće nezadovoljstvo u sopstvenoj zemlji, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, prenosi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, kritika neuspele restriktivne politike Bele kuće je sve veća. "Čak je i lokalnim rusofobima jasno da nisu uspeli da sruše našu ekonomiju i potkopaju tehnološki suverenitet Rusije, što potvrđuju stručnjaci Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda", rekao je Antonov.

Napadi Zapada u ekonomskoj sferi su zaustavljeni, ruski narod može samopouzdano da gleda u budućnost, dodao je. "U svemu ovome, države izvan ozloglašene 'zlatne milijarde' ponovo su se uverile u nepouzdanost i toksičnost finansijskog sistema sa Amerikom u centru", dodao je diplomata.

Ministarstvo finansija SAD je juče sankcionisao četvoricu ruskih biznismena i preduzetnika, a uvedena su i ograničenja za Ruski savez industrijalaca i preduzetnika.

Vašington je odlučio i da raskine sporazum o isporuci čelika iz Rusije u SAD, iako je, u praktičnom smislu, ovaj potez beznačajan. Udeo ruskih proizvođača na američkom tržištu takvih proizvoda iznosio je u proseku 0,4 procenata u periodu od 2012. do 2022. godine. A od 2018. takve pošiljke iz Rusije u SAD praktično se ne vrše.

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju i koji nastavlja da raste. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije.

U samim zapadnim zemljama više puta su se čula mišljenja da su sankcije  protiv Moskve neefikasne.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

image