Rusija

MSP Rusije: Stvaramo nove sisteme plaćanja, nezavisne od Zapada

Nema alternative stvaranju finansijske arhitekture nezavisne od Zapada, čiji će deo biti i novi sistemi platnih kartica, smatra ruski diplomata
MSP Rusije: Stvaramo nove sisteme plaćanja, nezavisne od Zapadawww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Moskva planira stvaranje novih sistema platnih kartica koji neće zavisiti od finansijske arhitekture zapadnih zemalja, izjavio je za "RIA Novosti" Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Istovremeno, razvijamo saradnju sa prijateljskim zemljama u oblasti platnih sistema. Ističem da u ovoj fazi sa partnerima komuniciramo preko nacionalnih finansijskih regulatora. Smatramo da nema alternative stvaranju finansijske arhitekture nezavisne od Zapada, čiji će deo biti i novi sistemi platnih kartica. Samo na taj način možemo obezbediti neprekidne globalne ekonomske odnose i dodatne mogućnosti za fizička lica", rekao je on u intervjuu agenciji.

Prema rečima Biričevskog, ovaj posao se sprovodi sistematski, i potrebno je rešiti mnoga tehnička pitanja.

"Pored toga, radimo na uspostavljanju direktnih korespondentskih odnosa između ruskih i stranih kreditnih institucija, kao i na stvaranju potrebnog obima gotovinske likvidnosti u relevantne valutne parove. Od prošle godine na berzi se trguje nacionalnim valutama svih zemalja članica EAEU, a obim njihove kupovine i prodaje stalno raste", dodao je on.

Više velikih ruskih banaka, uključujući "Sberbanku" i VTB, bio je pod sankcijama nekih zapadnih zemalja. Takva ograničenja podrazumevaju blokiranje imovine banaka u ovim zemljama i zabranu rezidentima ovih zemalja da posluju sa njima.

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju i koji nastavlja da raste. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije.

U samim zapadnim zemljama više puta su se čula mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

image
VV inauguration
banner