Magazin

Plaćanje pogledom: U Rusiji se koristi sistem plaćanja očitavanjem lica, keš i kartice otišli u zaborav

Nakon što se društvenim mrežama proširio snimak žene koja je u supermarketu plaćanje vršila dlanom, mnogi srpski korisnici ostali su iznanađeni razvojem tehnologija. Ipak, Amerika nije jedina koja je uvela mogućnost beskontaktnog plaćanja - u Rusiji se već uveliko koristi sistem plaćanja pogledom, koji očitava biometrijske podatke i za tren oka realizuje transakciju.
Plaćanje pogledom: U Rusiji se koristi sistem plaćanja očitavanjem lica, keš i kartice otišli u zaborav© Canva / RyanKing999, Hasloo Group Production Studio

Vest o tome da bi uskoro širom sveta mogao zaživeti sistem plaćanja dlanom društvo je podelila na one koji bi sa radošću prihvatili novinu i zauvek se odrekli nošenja novčanika, i one koji su i dalje skeptični po pitanju korišćenja naprednih tehnologija u svrhu plaćanja. Ipak, u Rusiji je sistem beskontaktnog plaćanja već uveliko aktivan, a kao platno sredstvo umesto ruke se koristi lice, odnosno pogled. Pre same implementacije Viza platni sistem sproveo je istraživanje tržišta, a čak 70 procenata Rusa izjasnilo se da u budućnosti planiraju da plaćanja vrše ovom metodom.

Uvedene sankcije podstakle razvoj tehnologija

Uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji, brojni servisi poput ElpPej i GuglPej prestali su sa radom. Međutim, za samo par meseci, razvijeni su novi sistemi koji kupcima omogućavaju da svoja plaćanja vrše beskontaktno: prvi u nizu bio je zasnovan na korišćenju QR koda, ali je već u narednoj iteraciji zamenjen naprednijim i jednostavnijim sistemom plaćanja pogledom.

Iako zvuči neverovatno, ruski diveloperi razvili su softver za jako kratko vreme, potvrdivši ne samo da su sa razlogom među najboljim IT stručnjacima u svetu, već i da ići u korak sa vremenom nije dovoljno - potrebno je biti ispred vremena i izazove rešavati u hodu.

Plaćanje u kafićima, prodavnicama i metrou

Sistem plaćanja pogledom svojim korisnicima omogućava realizacije beskontaktnih transakcija kako u salonima lepote i kafićima, tako i u dva najveća lanca supermarketa koji se nalaze širom Rusije, a da bi građani mogli da koriste ovakvu metodu beskontaktnog plaćanja dovoljno je da u ekspozituri banke naprave fotografiju, koja će se kasnije koristiti kao biometrijski šablon, a zatim i povežu funkciju plaćanja sa jednom od svojih platnih kartica.

Plaćanje pogledom dostupno je i u moskovskom metrou, a kamere koje očitavaju lice ugrađene su direktno u pokretna vrata koja propuštaju putnike. Ovakav sistem znatno je ubrzao prolazak putnika i naplatu korišćenja ovog transportnog sistema, a mnogi njegovi korisnici navode i da su sada rasterećeniji jer ne moraju da razmišljaju da li su poneli novčanik i propusnicu.

Beskontaktno plaćanje podelilo građane Srbije

Iako je u mnogim zemljama uveden neki od modela beskontaktnog plaćanja u proteklih nekoliko godina, Srbi su i dalje dosta nepoverljivi kada je reč o ovakvim tehnologijama. Mlađe generacije su, kao i obično, fleksibilnije i sklone prihvatanju novih i jednostavnijih za funkcionisanje modela, dok stariji ipak više veruju tradicionalnim instrumentima plaćanja - gotovini i karticama. Na pitanje da li bi koristili metodu plaćanja rukom ili pogledom, sugrađani su ipak naveli da im se ta ideja ne dopada.

"Nikako ne bih koristio plaćanje rukom, a pogotovo pogledom. Štaviše, izričito sam zahtevao da se onemogući i bilo kakvo povezivanje platne kartice sa aplikacijom za plaćanje na mobilnom telefonu", naveo je Darko (43).

image