Rusija

Bivši šef NATO-a preti ili upozorava? "Rusija rizikuje direktan rat sa Alijansom u Crnom moru"

Ako Rusija počne da pleni brodove ili pokuša da ih zaplaši, NATO će, smatra Stavridis "verovatno odgovoriti podrškom humanitarnog koridora"
Bivši šef NATO-a preti ili upozorava? "Rusija rizikuje direktan rat sa Alijansom u Crnom moru"© Alexei Druzhinin/Kremlin Pool

Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om presretanjem brodova u međunarodnim vodama i nastojanjem da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine, zapretio je bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu Džejms Stavridis, nakon što je Moskva u nedelju ispalila hice upozorenja na brod koji se nije zaustavio na poziv njihove mornarice.

Bivši američki admiral, koji je predvodio snage Alijanse na kontinentu između 2009. i 2013. godine, rekao je za "Politiko" da bi takve eskalacije na moru mogle da primoraju partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili ugrožavanje ukrajinske ekonomije.

"Akcije Rusije u međunarodnim vodama Crnog mora stvaraju realan rizik od eskalacije u rat na moru između NATO-a i Ruske Federacije. NATO neće da obezbeđuje oružje i novac za Ukrajinu, i da samo gleda kako Rusija guši njihovu ekonomiju ilegalnom blokadom", tvrdi Stavridis.

Posada broda "Vasilij Bikov" ruske Ratne mornarice otvorila je u nedelju vatru upozorenja i zaustavila teretni brod "Sukra Okan" koji je pod zastavom Palaua plovio Crnim morem ka ukrajinskoj luci Izamail, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Nakon što su ruske snage proverile brod, on je nastavio da plovi ka odredišnoj luci, dodaje Ministarstvo.

"Kapetan broda koji prevozi suvi teret nije odgovorio na zahtev da se brod zaustavi kako bi se proverilo da li ima zabranjene robe. Kako bi zaustavili brod, s ruskog borbenog broda su osuli vatru upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ako Rusija počne da pleni brodove ili pokuša da ih zaplaši, NATO će, smatra Stavridis "verovatno odgovoriti podrškom humanitarnog koridora".

Prema njegovim rečima, Alijansa bi mogla da zaštiti brodove koji idu u i iz ukrajinske luke Odesa "borbenim avionima i eventualno ratnim brodovima NATO-a u pratnji". 

Nakon što je Sporazum o žitu 18. jula prestao sa radom, ponovo je na snazi "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, a ukinut je i morski koridor.

Ukrajina je tada objavila da će na sve brodove koji plove ka ruskim lukama u Crnom moru smatrati legitimnim ciljem koji prevozi vojni teret. Rusko Ministarstvo odbrane nije ostalo bez odgovora, objavilo da isto važi i za brodove koji plove ka ukrajinskim lukama.

image