Rusija

Kijev koristio Crno more za terorističke napade na Rusiju dok je važio Sporazum o žitu

Memorandum nije funkcionisao zbog tvrdoglave nespremnosti Vašingtona, Brisela i Londona da delima, ne rečima, obustave njihove nezakonite jednostrane sankcije usmerene na ruska đubriva i hrane, istakao je Mihail Galuzin
Kijev koristio Crno more za terorističke napade na Rusiju dok je važio Sporazum o žitu© Tanjug/ AP Photo/Jae C. Hong

Rusija je spremna da obnovi Sporazum o žitu samo ako se ispune sistemski uslovi koje je ranije postavila ruska strana i ako sporazum bude u skladu sa deklarisanim humanitarnim ciljevima, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin za TASS.

Pozicija Rusije ostaje ista, neophodno je da se prvo reše sistemski problemi, kazao i podsetio na ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke (Roseljhozbank) sa SVIFT sistemom, snabdevanje iz rezervi, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama njihovim inostranim sredstvima.

"Tek nakon što se sve ispuni razmotrićemo mogućnost da se vratimo Crnomorksoj inicijativi, i to samo u skladu sa deklarisanim humanitarnim ciljevima", naglasio je Galuzin.

Jedan od razloga da Rusija napusti sporazum je činjenica da je Kijev počeo da koristi morski humanitarni koridor u vojne svrhe, sa mora je izvodio terorističke napade na Sevastopolj i Krimski most, diverzije protiv ratnih ali i civilnih brodova, pojasnio je.

"Ovakve akcije su u suprotnosti sa duhom i slovom sporazuma koji je, kao što je poznato, postignut da bi se osigurala bezbednost plovidbe Crnim morem", dodao je on.

Galuzin je podsetio da je Kijev 5. juna uništio cevovod Toljati-Odesa za prebacivanje amonijaka iz Rusije na teritoriju Ukrajine za izvoz, uprkos činjenici da je obnavljanje isporuke ove sirovine bilo "jedan od ključnih elemenata oba Istanbulska sporazuma".

"Pritom, do poslednjeg dana nije promenjen memorandum Rusije i UN o normalizaciji domaćeg poljoprivrednog izvoza. Memorandum nije funkcionisao zbog tvrdoglave nespremnosti Vašingtona, Brisela i Londona da delima, ne rečima, obustave njihove nezakonite jednostrane sankcije usmerene na ruska đubriva i hranu", zaključio je zamenik ministra spoljnih poslova.

image