Rusija

Za pet minuta četiri kasetna projektila na Donjeck

U današnjem napadu Ukrajina je pogodila zapadni, jugozapadni i severni deo Donjecka
Za pet minuta četiri kasetna projektila na Donjeck© Tanjug/ Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Ukrajinski vojnici su u roku od pet minuta ispalili četiri kasetna projektila na različite regione Donjecka, javila je kancelarija Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine na Telegramu.

"Zabeleženo je nekoliko udara koji su doleteli sa položaja Oružanih snaga Ukrajine. Prvi je bio u 09:25 po lokalnom vremenu na naselje Netajlovo u Kijevskom i Kujbiševskom okrugu Donjecka. Ispaljene su dve granate kalibra 155 milimetara sa kasetnom municijom", navodi se u saopštenju.

Drugi udar je bio u 09:30 na naselje Galicinovka, gde su ispaljene dve granate istog kalibra sa kasetnom municijom, dodaju u centru.

U današnjem napadu Ukrajina je pogodila zapadni, jugozapadni i severni deo Donjecka.

Ukrajinska vojska je kasetnu municiju dobila od SAD kao deo paketa vojne pomoći, iako je ova municija zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

Kada se detoniraju bombe sa kasetnom municijom, one izbacuju manje projektile, od kojih neki ne prorade iz tehničkih razloga, te tako postaju mine koje mogu da ubiju ili osakate civile dugo nakon ispaljivanja.

image