Rusija

Donjeck opet zasut kasetnim bombama

Ukrajinske trupe ispalile su još dve kasetne granate na Donjeck jutros u 7.30 časova po moskovskom vremenu
Donjeck opet zasut kasetnim bombamawww.globallookpress.com © Maximilian Clarke/Keystone Press Agency

Ukrajinske trupe ispalile su dva kasetna projektila kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, prenose "RIA Novosti".


"Naselja Netajlovo u Donjecku je u 7:30 časova gađano dve granate kalibra 155 milimetara", navodi se u saopštenju.

Takođe, posle ponoći je zabeleženo gađanje istog dela Donjecka sa dve kasetne granate kalibra 155 milimetara, navodi se u prethodnom izveštaju.

Grad je i juče gađan kasetnom municijom i nalazi se pod intenzivnom vatrom danima unazad. Prošle nedelje u granatiranju ovim zabranjenim tipom municije troje ljudi je poginulo, a 11 ranjeno.

Artiljeriju kalibra 155 mm koriste zemlje NATO. Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, a ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima "krab" i francuskim samohodnim topovima "cezar" koji koriste granate ovog kalibra. Navodi se da su žrtve ovih udara najčešće civili.

image