Rusija

Nastavlja se progon slavnog ruskog soprana: Prag otkazao rasprodati koncert Ane Netrebko

Kao razlog navedene su "okolnosti koje su postepeno transformisale čisto umetnički projekat u političku i društvenu kontroverzu"
Nastavlja se progon slavnog ruskog soprana: Prag otkazao rasprodati koncert Ane Netrebko© Starpix/ZUMAPRESS.com

Koncert čuvenog ruskog soprana Ane Netrebko u prestonici Češke bio je zakazan za 16. oktobar, međutim, kako prenosi francuski "Figaro", otkazan je zbog "napada njene zemlje na Ukrajinu".  

Agencija "Nahtigal artist menadžment" je, nakon žalbe praškog gradskog veća, objavila da se već rasprodati koncert otkazuje. Kao razlog naveli su "okolnosti koje su postepeno transformisale čisto umetnički projekat u političku i društvenu kontroverzu". 

Gradski odbornik Praga i bivši češki ministar pravde Jirži Pospišil pozdravio je "ispravnu odluku koja se tiče ključnog partnera Češke koji se bori za svoju nezavisnost", navodi češka novinska agencija CTK.

Netrebko je godinama bila zvezda Metropoliten opere u Njujorku, koja je u martu 2022. godine otkazala saradnju sa čuvenom operskom pevačicom zbog toga što je odbila da se odrekne podrške svojoj državi. 

Metropoliten opera će nakon tužbe koju je Netrepko podnela morati da joj plati obeštećenje.

U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu na Menhetnu, ruski sopran je tražila najmanje 360.000 dolara odštete na ime izgubljene dobiti od otkazanih nastupa i proba.

Netrebko je istakla da joj je Metropolitan opera izazvala "tešku duševnu muku i emocionalno rastrojstvo" uključujući "depresiju, poniženje, osramoćenje, stres i anksioznost, i emocionalni bol i patnju".

Njujorška operska kuća je zbog veze sa Netrebko otpustila i njenog supruga, čuvenog tenora Jusifa Ejvazova.

Opera je saopštila da je "problematična njegova veza sa Netrepko", te da ne žele da "ne poštuju" ukrajinskog soprana Ljudmilu Monastirsku koja je trebalo da igra sa njim u predstavi.

Kako piše "Figaro", operska superzveda Ana Netrebko je kasnije osudila sukob i najavila povratak na evropske scene, ali nikada nije javno i direktno kritikovala predsednika Rusije Vladimira Putina.

Netrebko je sa suprugom nedavno boravila u Beogradu, kada je na "Belgrejd river festu" izvela najlepše arije iz Verdijevih i Pučinijevih opera u pratnji Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a.

image