Rusija

"Bild": Stravični gubici ukrajinske vojske u borbi za samo jedno selo

Ruska vojska, znajući da Ukrajina ima poteškoća sa zamenom i popravkom opreme, iscrpljuje svog neprijatelja, piše nemački list
"Bild": Stravični gubici ukrajinske vojske u borbi za samo jedno selo© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Upitni uspesi Oružanih snaga Ukrajine izvojevani su po previsokoj ceni, piše nemački nemački list "Bild".

"Ukrajina je izgubila najmanje 31 oklopni transporter, od koji je 23 sa protivminskom zaštitom iz NATO zemalja", navodi se u članku uz napomenu da su tako kolosalni gubici rezultat borbe za samo jedno selo.

Ruska vojska, znajući da Ukrajina ima poteškoća sa zamenom i popravkom opreme – ovaj proces traje od nekoliko nedelja do meseci – iscrpljuje svog neprijatelja, dodaje izvor.

Ostaje pitanje da li će Kijev moći da nadoknadi sve veće gubitke, zaključuje nemački list.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i najaktivnijem zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je u borbu uključio brigade koje je obučavao NATO i zapadnu ratnu opremu.

Međutim, kako je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata. 

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane, od početka kontraofanzive ukrajinske trupe su izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova "leopard", sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije "bredli".

image