Rusija

Lavrov: Zapad ne želi dijalog sa Moskvom, ali sve više sumnja u uspeh Kijeva

Navodnim tvrdnjama o tome da je Zapad zainteresovan za pregovore protivnici Rusije pokušavaju da dobiju na vremenu za ukrajinsku vojsku
Lavrov: Zapad ne želi dijalog sa Moskvom, ali sve više sumnja u uspeh Kijevawww.globallookpress.com © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zapad nastavlja da nagovara Ukrajinu da poveća ulog u ovom sukobu i radi na nastavku konflikta, dok u isto vreme ne vidimo da postoje izgledi da bi trenutno moglo doći do pregovora Moskve i zapadnih sila i to iz razloga što "Zapad ne namerava da se o bilo čemu dogovara sa Moskvom", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kao potvrdu ovoj tezi, on je naveo primer multilateralnih konsultacija Zapada u Kopenhagenu i gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji, čija je tema Ukrajina, a na koje Rusija nije pozvana. 

Rusija na ove licemerne pozive Zapada o tome kako bi trebalo da dođe do pregovara stoga gleda kao na klopku kojom njeni protivnici pokušavaju da dobiju na vremenu za Oružane snage Ukrajine, poručio je Lavrov u intervjuu za časopis "Meždunarodnaja žiznj", navodeći da se iz istog razloga tako često pominje takozvani plan mira predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

U isto vreme, ruski ministar spoljnih poslova je poručio da i na Zapadu sve više sumnjaju u uspeh Ukrajine na frontu, kao i na to da bi ona mogla biti očuvana "u bilo kakvim granicama", jer se konflikt odužio.

Zbog toga, "zapadni investitori su sve manje spremni da učestvuju u obnovi Ukrajine nakon završetka konflikta".

Kako je naveo, ukupna pomoć zapadnih sila Kijevu tokom godinu dana Specijalne vojne operacije iznosi više od 160 milijardi dolara. 

Govoreći o pretnjama od eskalacije konflikta, Lavrov je poručio da ODKB neće dozvoliti Zapadu da uvuče zemlje članice tog saveza u aktuelni sukob. ODKB, podsetimo, čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Rusija, Tadžikistan i Kirgistan.

Ujedno, Lavrov se dotakao i teme nuklearnog rata i istakao da Moskva smatra da je njegovo izbijanje nedopustivo, jer u njemu neće biti pobednika, ali da je posedovanje nuklearnog naoružanja danas jedini mogući odgovor koji Rusija može dati u situaciji kada je suočena sa velikim bezbednosnim pretnjama.

Šef ruske diplomatije poručio je i da Zapad preduzima sve mere kako bi naterao saveznike Moskve da prekinu kontakt sa njom, ali da se ruska strana sa razumevanjem odnosi prema opreznosti partnera, jer se oni nalaze pod velikim pritiskom. 

Prema njegovim rečima, u svetu danas na Zapadu vladaju rasisti, kojima je teško da se pomire sa činjenicom da je nastupila era multipolarnosti. 

image