Rusija

Pušilin: Slanje aviona F-16 produžava sukob, ali ruska vojska zna šta će s njima

Zapadne zemlje slanjem aviona pokazuju kontinuiranu težnju da nastave sa raspirivanjem sukoba, rekao je lider DNR
Pušilin: Slanje aviona F-16 produžava sukob, ali ruska vojska zna šta će s njima© Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia

Isporuke borbenih aviona F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska dobro zna šta da radi sa njima, rekao je lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin za kanal "Rusija 24".

Slanje aviona okarakterisao je kao kontinuiranu težnju zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. "Ovakve akcije ne mogu da se dovedu u vezu ni sa kakvim mirovnim inicijativama", dodao je.

Danska je pristala da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu kada se za to stvore uslovi, objavilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova te države na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnji "Tviter").

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je za "RIA Novosti" da je Vašington odobrio transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 u Kijev iz Danske i Holandije. Ukrajina će dobiti borbene avione tek nakon završetka obuke pilota, potvrdila je Bela kuća.

SAD i njeni NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što može da je dovede do katastrofalnih posledica, upozorio je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, to što Kijev ima borbene avione F-16 sposobne da nose nuklearno oružje, Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi.

image