Rusija

Putin: Ruska zastava je simbol jedinstva, sa ruskom trobojkom u rukama vratili smo suverenitet zemlje

"Siguran sam da će nas državna zastava uvek inspirisati da idemo samo napred, do pobede, da održimo slavu Rusije", istakao je ruski predsednik
Putin: Ruska zastava je simbol jedinstva, sa ruskom trobojkom u rukama vratili smo suverenitet zemljewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Rusija je hiljadugodišnja zemlja i civilizacija, njena državna zastava je simbol jedinstva, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin čestitajući državljanima zemlje Dan državne zastave, navodi se na sajtu Kremlja.

"Siguran sam da će nas državna zastava uvek inspirisati da idemo samo napred, do pobede, da održimo slavu Rusije", kazao je ističući da državljani Rusije imaju poseban odnos prema belo-plavo-crvenoj zastavi - zvaničnoj zastavi zemlje koju je u odobrio ruski car Petar Veliki.

"Ruska trobojka je ponovo podignuta nad našom zemljom 22. avgusta 1991. godine. Sa ovom zastavom smo prevazišli mnoge teškoće i iskušenja, ali smo, u suštini, vratili suverenitet naše zemlje", naglasio je Putin.

Ruska država ima hiljadugodišnju istoriju, rekao je Putin govoreći o zastavama koje su bile simboli njene državnosti.

Ruski odredi su nad svojim pukovima podizali znamenja sa likom Nerukotovorenog Spasitelja, a u 19. veku na zvaničnim zgradama vijorila se crno-žuto-bela zastava Ruske imperije, podsetio je Putin.

"Više od sedamdeset godina 20. veka naša zemlja je živela pod crvenom zastavom i upravo sa ovim barjakom izvojevala je pobedu u Velikom otadžbinskom ratu", naglasio je.

Sve istorijske zastave i simboli Rusije zaslužuju poštovanje građana, svih društvenih snaga i državnih službenika, jer odražavaju kontinuitet razvoja ruske nacije i državnosti, zaključio je.

image