Rusija

Pozdrav iz svemira: Ruski kosmonauti čestitali Dan državne zastave (VIDEO)

Gde god da se nalazimo, čak i u svemiru, slika zastave podseća na otadžbinu koja nam je poverila da radimo van granica planete Zemlje, rekao je jedan od kosmonauta

Kosmonauti ruske kosmičke korporacije "Roskosmos" Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Andrej Fedjajev čestitali su svojim sunarodnicima Dan državne zastave Rusije sa Međunarodne svemirske stanice (MSS).

"Želimo vam svima blagostanje i prosperitet, zdravlje i jedinstvo. A naš zajednički stvaralački rad na jačanju Rusije biće najbolja potvrda ljubavi prema otadžbini", rekao je Andrej Feđajev, stručnjak za misiju posade na MSS. 

Kosmonaut Dmitrij Petelin je primetio da zastava, kao i drugi državni simboli, "predstavlja nezavisnost i vekovnu istoriju Rusije".

"Gde god da se nalazimo, čak i u svemiru, slika zastave podseća na otadžbinu koja nam je poverila da radimo van granica planete Zemlje", dodao je on.

Dan državne zastave u Rusiji se obeležava svake godine 22. avgusta. Praznik je ustanovljen 1994. godine ukazom bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina.

Trobojna zastava je prvi put zvanično podignuta iznad Bele kuće u Moskvi 22. avgusta 1991. godine, zamenivši crvenu zastavu sa srpom i čekićem. Istog dana, na hitnoj sednici Vrhovnog sovjeta RSFSR, usvojena je rezolucija da se belo-plavo-crvena trobojka smatra nacionalnom zastavom Rusije.

image