Rusija

Evakuišu ceo Kijev? Pripremaju se za najcrnji scenario

Kijevske vlasti pripremaju 1.000 skloništa za grejanje građana
Evakuišu ceo Kijev? Pripremaju se za najcrnji scenariowww.globallookpress.com © Friedemann Kohler/dpa

Zvaničnici u Kijevu razmatraju mogućnost evakuacije glavnog grada Ukrajine ukoliko dođe do potpunog nestanka struje.

Ukrajinski elektroenergetski sistem već je primoran da se osloni na periodična isključenja struje ne bi li izbegao potpuni kolaps, dok je u subotu saopšteno da će se sa isključenjima nastaviti u nekoliko regiona.

Izvršni direktor elektrodistribucije "Ukrenergo" Volodimir Kudricki izjavio je početkom meseca da su ruske rakete pogodile "praktično sve" velike nenuklearne elektrane u zemlji, kao i više od 30 odsto trafostanica na mreži.

"Ako Rusija nastavi sa takvim napadima, možemo izgbiti ceo sistem snabdevanja strujom," izjavio je direktor bezbednosti regionalne uprave Kijeva Roman Tkačuk, prenosi "Njujork Tajms".

Zvaničnici ukrajinskog glavnog grada ukazali su da će znati barem 12 časova unapred ukoliko se elektromreža nađe pred kolapsom. U tom slučaju, "obavestićemo građane i zamoliti ih da se evakuišu," izjavio je Tkačuk.

Trenutno se smatra da za evakuacija preostalih tri miliona građana Kijeva nije potrebna, ali se situacija može brzo promeniti, dodao je on.

"Ako ne bude bilo struje, neće biti ni vode ni kanalizacije," izjavio je on i dodao da "zato vlada i administracija grada preduzimaju sve moguće mere kako bi se zaštitio sistem snabdevanja strujom".

Uoči predstojeće zime, Kijevske vlasti pripremaju 1.000 skloništa za grejanje građana, od kojih se mnoga nalaze u okviru obrazovnih ustanova, dodaje ovaj medij.

"Učinićemo sve da do ovog scenarija ne dođe, ali to ne možemo garantovati, te svako od nas mora biti spreman da reaguje što je brže moguće," izjavio je ukrajinski gradonačelnik Vitalij Kličko danas, prenosi ukrajinski "Ukrinform".

Nestanci struje u trajanju od nekoliko sati postali su sve češći u većini delova zemlje nakon što je Rusija počela da cilja ključnu infrastrukturu Ukrajine posle napada na Krimski most, koji je Moskva označila terorističkim činom Kijevskog režima.

image