Svet

Rim ignoriše Zelenskog: Italija zamrzava nove isporuke oružja Kijevu

Uprkos tome što postoje značajne razlike u italijanskoj vladi, dobro obavešteni izvori tvrde da je odluka zacrtana
Rim ignoriše Zelenskog: Italija zamrzava nove isporuke oružja Kijevu© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Trenutno se ne razmatra donošenje nove uredbe o slanju oružja Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Rimu. 

Ova poruka je "kratka i jasna", piše italijanski list "Mesađero".

"Rim zamrzava svoje zalihe, ali podrška Italije Kijevu ostaje", stoji u saopštenju.

Ova odluka  je doneta uprkos tome što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ovih dana ponovio "hitan apel" za nove sisteme protivvazdušne odbrane.

Potrebna koordinacija s NATO-om

Do sada je Italija donirala oružje Kijevu, poput haubica kalibra 155 mm, koje je poslala prethodna vlada dok se na njenom čelu nalazio Mario Dragi. Ovo naoružanje se navodno koristi u ofanzivi na Herson.

Italija je Kijevu obećala i dalekometno oružje koje bi, prema izjavama zamenika šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrija Medvedeva, značajno povećalo rizik od eskalacije na svetskom nivou.

Nova premijerka Đorđa Meloni je ranije poslala poruke američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i ukrajinskom Vladimiru Zelenskom.

"Italija će nastaviti da vojnio podržava Kijev. Mir se postiže time što se Ukrajini dozvoljava da se brani", navela je ona.

Obustavljanje isporuka oružja Ukrajini je samo privremeno, tvrde izvori iz italijanske vlade. Kako oni navode, sada je "najpre potrebno da se vlada koordiniše sa NATO-om i da se detaljno prouče vojni zahtevi Ukrajine", dodajući da će se tek tada "shvatiti šta je potrebno Kijevu i kakvo ćemo naoružanje moći da mu isporučimo." 

Poteškoće sa slanjem naoružanja Kijevu

Ključni trenutak za nove isporuke biće poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Rimu, koja će se dogoditi u narednih nekoliko dana. Predviđen je susret generalnog sekretara Alijanse sa Melonijevom i ministrom odbrane Đulijom Krozetom, na kome će se "utvrditi kakvo oružje je neophodno za odbranu Kijevu." 

Prošle nedelje je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zatražio od ministara spoljnih poslova Antonija Tajanija isporuku "sisteme protivvazdušne odbrane", koji uključuju "sofisticirane i veoma skupe protivvazdušne rakete zemlja-vazduh SAMP-T." Ali, kako piše italijanska štampa, problem je u tome što "Italija ima malo raketnih baterija ovog tipa na raspolaganju" i što bi slanjem Kijevu ovih sistema naoružanja "Rim rizikovao sopstveni sistem odbrane."

Slanje oružja Ukrajini suočava se i sa drugim poteškoćama. Jedna od njih je to što bi nova uredba vlade bila šesta od početka ruske vojne kampanje u Ukrajini, ali "Rim još nije isporučio sve naoružanje koje je Kijevu dodeljeno četvrtim i petim ministarskim dekretom".

Ali, kako kažu u Ministarstvu odbrane "moraju da završe započeti posao pre nego što se uhvate u koštac sa novim".

Treća poteškoća je proceduralna. Da bi se sačinio "novi paket naoružanja", neophodno je da ministar odbrane Krozeto dobije odobrenje od Komisije za parlamentarne službe, koja "trenutno još nije operativna."

 "Nema razlika između saveznika u NATO-u"

Zamrzavanje šestog dekreta, tvrdi "Mesađero" pozivajući se na izvore bliske Melonijevoj i Krozetu, ne otkriva "razlike u pogledima između saveznika", uprkos tome što postoje značajne razlike između italijanskih koalicionih partnera u novoj vladi.

Tako Mateo Salvini, vođa desničarske Lige i zamenik premijera, "nastavlja da traži mirovnu konferenciju i okončanje mešanja Italije u ukrajinski sukob", dok je drugi potpredsednik Silvio Berluskoni i lider stranke "Forca Italija" prošle nedelje izjavio da "samo ako Ukrajina shvati da više ne može da računa na oružje već na sredstva za rekonstrukciju, Zelenski bi mogao da pristane na pregovore".

Kako saopštava jedan visoki vladin izvor, "ove pozicije nemaju nikakvog uticaja" na politiku vlade. "Vojna podrška u Kijevu uopšte nije upitna.Stav Melonijeve i vlade je jasan, i u to nema sumnje. Put je trasiran, mi idemo napred. Ali, za to je potrebno definisanje vremena i vrsta naoružanja, što će biti obavljeno zajedno sa NATO saveznicima".

 

image