Rusija

Simonjan: Za razliku od zapadnih organizacija, BRIKS se zasniva na uzajamnom poštovanju

Njihov svet je formiran na vertikalnim vezama, koje spajaju potčinjenog sa komandirom, objasnila je
Simonjan: Za razliku od zapadnih organizacija, BRIKS se zasniva na uzajamnom poštovanjuwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev/Global Look Press

BRIKS je, za razliku od Evropske unije i NATO-a, izgrađen na principima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, rekla je glavna urednica TV kanala RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan u emisiji "Svoja pravda".

"Ko je glavni u BRIKS-u? Rusija? Ne, naravno. Indija? Ne. U BRIKS-u niko nije glavni. Pokušavamo da izgradimo drugačiji svetski poredak zasnovan na drugim, horizontalnim vezama", rekla je.

Zapadnim zemljama to ne može da bude jasno zbog njihovog mentaliteta, psihologije i svetskog poretka kakav na planeti postoji poslednjih godina, dodala je.

"Lako je pretpostaviti ko je glavni u njihovim zapadnim udruženjima. Ko je, na primer, glavni u G7? Ko je glavni u NATO? A koje glavni u EU, iako taj glavni nije član?", rekla je.

Njihov svet je formiran na vertikalnim vezama, koje spajaju potčinjenog sa komandirom, objasnila je.

Sa druge strane, odnosi koji nisu uređeni hijerarhijski se teže održavaju, dodala je. Prema njenim rečima, to je drugačiji nivo odnosa kako među ljudima, tako i u međunarodnoj politici.

Međutim, BRIKS-u već dugi niz godina to polazi za rukom, i to tako da ostali gledaju i žele da mu se pridruže, iako ih niko na to ne primorava. "Poštovanje, uzajamna korist – takva konstrukcija je u neku ruku sofisticiranija", rekla je.

U slučaju da Indija postane članica G7, a Argentina prihvati dolar, "nećemo vikati na njih i nećemo davati izjave", istakla je Simonjan.

"BRIKS je izgrađen na horizontalnim vezama. I svaki njegov član - ako mu je zgodno da sedi na dve stolice - to i može, ako je to u nacionalnom interesu te države. Svi se prema tome odnosimo sa poštovanjem. Odnosite se jedni prema drugima sa poštovanjem, onda bi G7 mogla da postane G11, ali ne za sada", rekla je ona.

Nedavno je završen 15. po redu Samit BRIKS-a održan u Johanesburgu, kada je u organizaciju primljeno novih šest država. Zvanično su pozvane Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija da se pridruže BRIKS-u, a njihovo punopravno članstvo će početi 1. januara 2024. godine.

BRIKS trenutno objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su nedavno 23 države izrazile želju da se pridruže tom formatu.

image