Rusija

Kasetnom municijom na rusko selo u Belgorodskoj oblasti: Ima povređenih, pokidan dalekovod

Gladkov je rekao da je oštećeno 16 kuća, društvenih i sportskih objekata, dva preduzeća, četiri automobila
Kasetnom municijom na rusko selo u Belgorodskoj oblasti: Ima povređenih, pokidan dalekovodwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita

Šest osoba povređeno je danas u granatiranju ruske pogranične Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane kasetnom municijom, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov. U granatiranju sela Urazovo u kojima su Oružane snage Ukrajine koristile kasetnu municiju iz MLRS "Grad" (sovjetskih i ruskih višecevnih raketnih bacača kalibra 122 mm).

"Kasetna municija je pogodila privatna stambena domaćinstva i teritoriju jednog poljoprivrednog gazdinstva. Prema preliminarnim podacima, povređeno je šestoro ljudi. Svi imaju rane od gelera", napisao je načelnik regiona.

On je na Telegramu naveo da je šest civila u selu Urazovo zadobilo povrede od gelera, kao i da je jedan muškarac u kritičnom stanju.

Gladkov je rekao da je oštećeno 16 kuća, društvenih i sportskih objekata, dva preduzeća, četiri automobila, a pokidan je i dalekovod.

Povređeni su prebačeni u regionalnu bolnicu u Valujsku, gde se nalaze na saniranju rana, prenela je "RIA Novosti". 

Gladkov je pojasnio da se na licu mesta nalaze operativne i hitne službe, kao i da se obilazak teritorije od vrata do vrata nastavlja.

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD kao deo drugog paketa vojne pomoći.

Takvo oružje zabranjeno je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, među kojima nisu SAD i Ukrajina.

Kada se detoniraju, kasetne bombe izbacuju manju municiju, što predstavlja opasnost po život civila: neeksplodirana ubojita sredstva postaju mine koje mogu ubiti ili osakatiti ljude dugo nakon završetka neprijateljskog dejstva.

Selo Urazovo nalazi se 15 kilometara južno od grada Valujki i 12 kilometara severno od granice sa Ukrajinom.

Oružane snage Ukrajine danas su takođe pokušale da napadnu Belgorodsku oblast bespilotnom letelicom, prenose "RIA Novosti".

Agencija navodi da je teritorija Belgorodske oblasti, posebno oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, gotovo svakodnevno na meti granatiranju i napadima dronova.

image