Rusija

Ruska vojska napreduje u pravcu Kupjanska: Odbijeno šest ukrajinskih napada, uništena tri "bredlija"

Gubici ukrajinskih snaga iznose 365 vojnika, tri borbena vozila pešadije "bredli", dva oklopna transportera, 32 automobila, samohodno artiljerijsko oruđe "krab" i dve haubice D-20 i D-3
Ruska vojska napreduje u pravcu Kupjanska: Odbijeno šest ukrajinskih napada, uništena tri "bredlija"www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Ruske snage odbile su šest napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u donjenckom pravcu u Avdejevki, Andrejevki, Bogdanovki i Majorsku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, naglasivši da su snage Ruske Federacije poboljšale položaje duž linije fronta u kupjanskom pravcu.

"Ukrajinske snage izgubile su 365 vojnika, tri borbena vozila pešadije 'bredli', dva oklopna transportera, 32 automobila, samohodno artiljerijsko oruđe 'krab' i dve haubice D-20 i D-30", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ruske snage na kupjanskom pravcu odbile pet protivnapada i da gubici neprijatelja u protekla 24 časa iznose do 50 vojnika, da je uništeno artiljerijsko oruđe "krab", kao i dve haubice D-20.

U Zaporoškoj oblasti kod Verbovog, Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih jurišnih jedinica, dok su kod Orehova u istoj oblasti ruske snage uništile skladište municije 47. ukrajinske mehanizovane brigade.

"U zaporoškom pravcu ruske snage su tokom prethodnog dana eliminisale 85 ukrajinskih vojnika, artiljerijski sistem M777 i raketni sistem 'vampir'", dodaje se.

Osim toga, kod Ugljedara i Selidova u DNR ruske snage su u protekla 24 časa uništile kontrolni punkt brigade i logor za pripremu ukrajinskih vojnika, a u Hersonskom pravcu ruske snage su u protekla 24 časa ubile ili ranile do 20 ukrajinskih vojnika i uništile dva automobila, dve haubice D-30, kao i skladište municije 121. brigade teritorijalne odbrane.

"Kod Červone Dibrove u LNR ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. U krasnolimanskom pravcu, ukrajinske snage izgubile su do 55 vojnika, tri oklopna vozila i haubice 'msta B' i D-30. Kod Ugljedara ruske snage uništile su dva skladišta municije 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine", navodi se.

Takođe, u južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su do 100 vojnika, kao i dve haubice "msta B" i artiljerijsko oruđe M119.

Ministarstvo je navelo da su ruski PVO sistemi presreli dve rakete HIMARS, dve navođene avionske bombe "JDAM" i dve protivradarske rakete "HARM". Kod Slavjanska u DNR uništen je ukrajinski raketni sistem S-200.

"Od početka Specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 466 aviona, 247 helikoptera, 6.266 bespilotnih letelica, 434 protivvazdušna raketna sistema, 11.578 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.147 borbenih vozila za raketne sisteme, 6.145 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 12.570 jedinica specijalnih vojnih vozila", zaključili su u ministarstvu.

image