Rusija

Veliko povećanje prodaje automobila u Rusiji: "Lada" najtraženija

Ukupno je prodato 606.952 putničkih vozila u prvih osam meseci ove godine, 41% više nego u istom periodu pre godinu dana
Veliko povećanje prodaje automobila u Rusiji: "Lada" najtraženijawww.globallookpress.com © © Petrov Sergey

Prodaja automobila u Rusiji nastavila je da raste, i više je nego udvostručena u avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazali su podaci ruske analitičke agencije "Autostat".

Prodaja novih putničkih automobila prošlog meseca je dostigla 109.731 vozilo, što je dva i po puta više nego u avgustu 2022, piše RT Internešenel. Ukupno je prodato 606.952 putničkih vozila u prvih osam meseci ove godine, 41 postoviše nego u istom periodu pre godinu dana.

Ruska "lada" ostaje najprodavaniji brend u zemlji sa 28.721 prodatim automobilom u avgustu, što predstavlja 26 posto tržišnog udela. Prate je kineski brendovi automobila, koji nastavljaju da popunjavaju prazninu koju su ostavile zapadne kompanije.

"Čeri", drugi po veličini kineski izvoznik automobila u svetu, zabeležio je rast prodaje u Rusiji na 13.412 vozila prošlog meseca. "Haval" je na trećem mestu, sa 10.979 prodatih automobila. "Dželi" i "Čangan"su takođe bili među prvih pet najprodavanijih brendova u avgustu, sa 8.838 i 6.869 prodatih vozila.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanjala na strane investicije i opremu, bila je pogođena odlaskom međunarodnih proizvođača zbog zapadnih sankcija uvedenih zbog sukoba u Ukrajini.

Prodaja novih automobila pala je za 59 odsto prošle godine, pošto su američki, evropski, japanski i južnokorejski proizvođači automobila ili napustili Rusiju ili obustavili isporuke automobila i komponenti, zaustavljajući lokalnu proizvodnju na neodređeno vreme.

U međuvremenu, kineski proizvođači automobila započeli su veliku ekspanziju na ruskom tržištu i očekuje se da će ove godine dostići 60 posto udela u ukupnoj prodaji, prema lancu prodavaca automobila "Avtodom".

Kina je prošle godine izvezla više od 160.000 automobila u Rusiju, čime je više nego udvostručilo svoj tržišni udeo.

image