Rusija

Kremlj: Zabrinuti smo zbog američko-jermenske vojne vežbe, pratimo situaciju

Vojni manevri Jeravana i SAD održaće se u trenutku kada su odnosi Moskve i Jerevana u krizi
Kremlj: Zabrinuti smo zbog američko-jermenske vojne vežbe, pratimo situacijuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Kremlj je zabrinut zbog planova Jermenije da održi zajedničke vežbe sa Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u ovom trenutku kada su odnosi Moskve i Jerevana u krizi, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

Moskva će ovu vest duboko analizirati i nastaviće da prati situaciju, dodao je.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da će jermenski mirovnjaci od 11. do 20. septembra zajedno sa američkim jedinicama izvesti vežbe "Orao partner 2023". Glavni cilj manevara je povećanje interoperabilnosti i razmena iskustava.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan prošle nedelje je u intervjuu za italijanski list "Republika" rekao da Rusija povlači svoju misiju iz Južnog Kavkaza, jer ruski mirovnjaci navodno ne ispunjavaju zadatke.

Komentarišući situaciju, Peskov je istakao da Moskva dosledno igra važnu ulogu u stabilizaciji situacije u regionu i da neće prekinuti svoje aktivnosti.

Od decembra 2005. godine funkcioniše individualni plan partnerstva između Jermenije i zemalja NATO. To uključuje periodične konsultacije o regionalnoj bezbednosti, razvoju bezbednosne strategije i vojne doktrine za Jermeniju.

Što se tiče Sirije, Rusija ostaje dosledna u pružanju pomoći sirijskom rukovodstvu da uspostavi red u zemlji, poštujući sporazume iz Sočija, iako, nažalost, do sada nisu svi sprovedeni, dodao je Peskov.

image