Svet

Jermenija najavila zajedničku vojnu vežbu sa SAD: Pripreme za učešće u mirovnim misijama

Moskva ima mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine
Jermenija najavila zajedničku vojnu vežbu sa SAD: Pripreme za učešće u mirovnim misijamaGetty © Astrig Agopian / Stringer

Jermenija je u sredu saopštila da će sledeće nedelje biti domaćin zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama, piše Rojters.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je svrha vežbe "Orao partner 2023" od 11. do 20. septembra da pripremi svoje snage za učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Nije navedeno koliko će američkog i jermenskog osoblja biti uključeno u vežbe.

Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i vodeća je sila u regionu Južnog Kavkaza, koji je do 1991. bio deo Sovjetskog Saveza.

Moskva ima mirovne snage u regionu kako bi podržala sporazum kojim je okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine, drugi koji su vodili od raspada Sovjetskog Saveza.

Rojters prenosi, pozivajući se na italijanske medije, da je premijer Jermenije Nikol Pašinjan izrazio zabrinutost da Moskva ne može da ih zaštiti od napada iz Azerbejdžana ali je iz Rusije stigla poruka da su "apsolutno deo regiona".

"Rusija igra doslednu, veoma važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu... i mi ćemo nastaviti da igramo tu ulogu", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

image