Rusija

Putin: Heroji Donbasa iz 2014. dosledni naslednici sovjetskih vojnika, pobednika nad nacizmom VIDEO

Rusija je dosledna svojoj istoriji, nesalomiva u svojim duhovnim tradicijama, verna zavetu i sećanju predaka, ističe lider zemlje povodom osamdesetogodišnjice oslobođenja Donbasa od nacističkih okupatora

Primer sovjetskih vojnika iz Drugog svetskog rata, koji su izvojevali pobedu nad nacizmom, vodio je borce za oslobođenje Donbasa pre devet godina i ulio im hrabrost i snagu u savremenoj borbi protiv istog neprijatelja, ukazuje predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju povodom današnjeg praznika.

Osmi septembar 1943. godine je važan i značajan datum u istoriji Ruske Federacije, to je dana kada je pre 80 godina oslobođen i od nacista i očišćen legendarni nepokorni Donbas - uporište ruskih zemljoradnika, ratnika, bogata i darežljiva zemlja, ističe Putin.

Resursi Donbasa su za neprijatelja imali kolosalni značaj, podseća i ukazuje da je jedan od ciljeva napada Nemačke na Sovjetski Savez bio da zavlada ovim teritorijama. Nacisti su radili sve da sačuvaju za sebe donjecku stepu i nateraju ljude da rade u korist ratne mašinerije Trećeg rajha, podseća on.

"Ali na okupiranim teritorijama dočekala ih je neukrotiva narodna pobuna čiji intenzitet nije slabio skoro 700 dana. Dok je surova i cinična zver harala Donbasom mučeno je i ubijeno oko 100.000 partizana, civila i dece", naglašava lider Rusije.

Neprijatelj je na ključnim pozicijama na granici podigao moćna utvrđenja, na obalama Sevreskog Donca izgradio je mnoštvo bunkera i postavio kilometre minskih polja, opisuje Putin nacističku liniju i dodaje da je bilo nezamislivo teško slomiti je.

"Ali borci Crvene Armije su ispunili taj zadatak, napravili su podvig izvan ljudskih mogućnosti. Prošli su herojski i požrtvovani put i tako izvojevali trijumf sovjetskih trupa u Kurskoj bici", naglašava Putin.

Posebna stranica istorije je teški i požrtvovan juriš kod Savur-Mogila, strateški važnog vrha koji su Nemci pretvorili u nepristupačnu tvrđavu.

"Ali nije na svetu bilo sile koja bi mogla da zaustavi naše borce", naglašava Putin i podseća da se ova strateški važna lokacija nakon dugih borbi pokorila sovjetskom vojniku. "Pokorila se onima koji su se do smrti borili za istinu, pravdu, slobodu i budućnost naše otadžbine", ističe predsednik.

Memorijal Savur-Mogila, koji je uništen 2014. godine, danas je potpuno obnovljen, dodaje predsednik. Sa likovima sovjetskih vojnika, po zasluzi su ovekovečeni podvizi njihovih herojskih, slavnih potomaka, novih heroja Donasa, ističe predsednik.

"Siguran sam da je pre devet godina na tim nama svetim granicama primer vojnika Velikog otadžbinskog rata vodio njihove potomke, borce za oslobođenje Donbasa. Taj primer je umnožio njihovu hrabrost i spremnost u novoj borbi sa nacizmom. Dao je unucima i praunucima pobedonosnu snagu da odbrane svoju zemlju, kulturu, jezik i nasleđe", ističe predsednik Rusije.

To i jeste Rusija, dosledna svojoj istoriji, nesalomiva u svojim duhovnim tradicijama, verna zavetu i sećanju predaka, zaključuje Putin i čestita stanovnicima Donjecke Narodne Republike i svim građanima Rusije osamdesetogodišnjicu oslobođenja Donbasa od nacističkih okupatora.

image