Rusija

Medvedev: Nacizam je blizu, ali neće proći

Nemoguće je pogaziti Rusiju, a sa njom i ruski svet, rascepiti je ili potčiniti tuđoj volji. Skaradne ruke Zapada bile su kratke i u najtežim vremenima za nas. Neće moći, poručio je Medvedev
Medvedev: Nacizam je blizu, ali neće proćiGetty © Andrea Verdelli / Stringer

Bliži se kraj godine koju, na pragu nove ere, već obeležavaju kardinalne promene u svemu – od uređenja globalnih centara moći do svakodnevnog načina života mnogih ljudi. Neizbežna transformacija čeka većinu međunarodnih institucija koje su stvarane tokom više decenija, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u intervjuu "Naš narod, naša zemlja, naša istina“ za portal "rg.ru" gde je govorio o rezultatima tekuće godine.

"Posle mnogo godina, pa čak i generacija, istoričari će, naravno, doneti bezvremensku presudu – šta se dogodilo u naše dane i do čega je došlo. Vreme će presuditi. Stručnjaci će oduvati prašinu sa digitalnih informacija o događajima iz 2022. godine", naveo je Medvedev.

Kako je rekao, naš svet se zauvek promenio, a preostaje nam da shvatimo kuda se trenutno kreće i kakva budućnost počinje danas, šta možemo očekivati i kako postupiti.

Prva stvar koja je sada, prema rečima bivšeg predsednika Rusije, neophodna svim normalnim ljudima, bez obzira na njihovo državljanstvo, je da zadrže trezven um i jaku volju, oštar vid i otvorene oči, bez podleganja ničijim lažnim rečima, iako su podle laži ispunile sve strane kanale informisanja pod maskom odbrane "pravih vrednosti demokratije".

Kako je Medvedev naveo, to se dešavalo u izobilju poslednjih decenija i dovelo do stvarnih, nimalo iluzornih tragedija i katastrofa - prošla godina nam je sve ovo u potpunosti dokazala.

Zaključak prvi: Nacizam je blizu, ali neće proći

Od prošle zime ceo svet živi u znaku dramatičnih događaja u Donbasu i oko njega. Iako je tragedija počela mnogo ranije, civilizovani svet je nije primećivao, rekao je ruski diplomata.

Već deset meseci traje specijalna vojna operacija, čije je ciljeve prvobitno izneo predsednik Vladimir Putin - zaštita ruskog stanovništva Donbasa, koji je, nakon referenduma koji su tamo održani, ušao u sastav Rusije.

"Drugi cilj je denacifikacija odvratnog, gotovo fašističkog režima Ukrajine. Potpuna demilitarizacija ukrajinske države. Garancije protiv agresije u budućnosti", podsetio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, odluka o pokretanju specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine je bila teška i iznuđena pod pritiskom okolnosti.

"Nije se radilo samo o zaštiti bratskih republika Donbasa, već i o bezbednosti i suverenitetu same Rusije. Da budem precizniji - o njenom opstanku. Bilo je nemoguće dalje odlagati. To je postalo očigledno već krajem 2021. godine, kada je Severnoatlantska alijansa odbila da da garancije da Ukrajina neće ući u NATO. A ukrajinski narkomani su najavili želju da ožive nuklearni arsenal", rekao je  Medvedev.

Prema njegovim rečima, borbe u Donbasu nisu samo bitke za naselja, čija su imena postala simbol otpora, patriotizma i hrabrosti ruskih vojnika i oficira.

"Specijalna operacija je nastavak naše dugogodišnje beskompromisne borbe protiv neofašizma i ekstremnog nacionalizma u svim njegovim oblicima", rekao je Medvedev, dodajući da "neprijatelj želi da ograniči razvoj Rusije, a onda je podeli na delove, to im je krajnji cilj". "To više i ne kriju, već bez oklevanja, govore da Rusija mora biti uništena", upozorio je on.

Pozvao je sve ljude zdravog razuma da izvuku zaključke na osnovu objektivnih činjenica.

Prema njegovim rečima, najtužnije je što su zapadne države potpuno zaboravile lekcije Drugog svetskog rata, pa je tako neonacizam našao podršku čak i u zemljama koje su odbacivale Hitlerovu ideologiju.

"Uložićemo sve napore da ostvarimo sve ciljeve specijalne vojne operacije. I odvratni režim kijevskih nacionalista je prestao da postoji. Danas, osim nas, niko drugi ne može da se nosi sa ovom misijom", rekao je Medvedev.

Zaključak drugi: Iluzijama je kraj

Prema rečima Medvedeva, protekla godina je zaista bila prekretnica, razbijene su i poslednje iluzije o savremenom zapadnom svetu.

"Sada je potpuno jasno da u odnosu nezavisnih i suverenih država prema anglosaksonskom svetu u sadašnjoj konfiguraciji ne može biti govora o poverenju, ne može se uzdati u zdrav razum partnera, njihovu odanost svojoj reči. Nemamo nikog na Zapadu sa kim bismo mogli da razgovaramo i pregovaramo, mada, nema ni potrebe. Ostaje samo pitanje: da li ovi ljudi sebe ozbiljno smatraju svetskim liderima, sanjaju da drugima diktiraju svoju volju? Na osnovu čega, ako su se diskreditovali, potpisali svoju nemoć, lagali, zaglibili u probleme?", upitao je Medvedev.

Podsetio je da je bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel nedavno priznala da su sporazumi iz Minska potpisani 2014. bili samo paravan za prave namere Zapada. Merkelova je javno priznala da je cilj bio da se kupi vreme da Ukrajina ojača i izgradi vojnu moć, što dozvoljava zaključak da su se oni koji su garantovali mir načalno pripremali za krvavi rat.

Medvedev je naveo, da je u to vreme Rusija imala poverenja u zapadne partnere, i da nije očekivala direktnu izdaju i otvoren rad na uništavanju njihove zemlje.

"Dobro se sećam sastanka Saveta Rusija-NATO na najvišem nivou u Lisabonu 2010. godine, na kome sam učestvovao kao predsednik Ruske Federacije. Članice Alijanse su nas tada uveravale da ne predstavljamo pretnju jedni drugima i da smo spremni da zajedno radimo na zajedničkoj bezbednosti evroatlantskog prostora. Međutim, širenje NATO-a na istok i pripreme za rat sa Rusijom, nisu prestajale ni na minut. Beskrajni blatnjavi tokovi ciničnih laži", podsetio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Kako je naveo, poverenje u zapadne zemlje i njihove pravne institucije slabi sa svakom novom akcijom Zapada koji, zarad političkih interesa, lako otpisuje temeljna načela pravnih odnosa.

Aludirao je na nepovredivost privatne svojine i vladavinu međunarodnog prava, podsećajući na to da su zapadni političari prekršili zakon pokušavajući da konfiskuju rusku imovinu "bez suđenja i istrage" – odnosno jednostavno je ukradu.

"U narednim godinama, a možda i decenijama možete zaboraviti na normalne odnose sa Zapadom. Ovo nije naš izbor. Snaći ćemo se bez njih dok tamo na vlast ne dođe nova generacija razumnih političara. Budimo pažljivi i budni. Razvijaćemo odnose sa ostatkom sveta koji je, na sreću, veoma širok i normalno se odnosi prema nama", zaključio je Medvedev.

Zaključak treći: Za rusofobiju potrebni jaki lekovi

Najmanje osam prethodnih godina, od Krimskog proleća, protekle su u znaku rasta divlje, iracionalne rusofobije u zapadnom svetu - još jedan akutni recidiv ove zarazne bolesti na Zapadu dogodio se upravo poslednjih godina, naveo je zamenik predsednika Saveta bezbednost Rusije.

Prema njegovim rečima, kako neprijatelj ne bi morao da odgovara za svoje očigledne propuste koji su nastali kao rezultat pandemije koronavirusa - pad globalne ekonomije, raspad veza među državama, logistička kriza i zaoštravanje društvenih problema - trebalo je izmisliti glavnog neprijatelja, uperiti prst u njega.

"Nakon uvođenja nelegalnih, apsolutno bezobraznih sankcija našoj zemlji ne bi trebalo da nas išta ograničava u izboru metoda zaštite", naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, kijevski režim očajnički nastoji da zabrani ne samo bilo kakve kontakte svojih građana i biznisa sa Rusijom već i ruski duh, rusku kulturu, čak i onu koja je sa pravom uvrštena u baštinu svetske klasične književnosti.

Podsetio je na rušenje spomenika ruskim piscima i generalima u Ukrajini, na to da ulice Puškina dobijaju ime "ološa" Bandere, da zabranjuju ruski jezik u školama i kod kuće, spaljuju ruske knjige.

"Kako mi je poznat ovaj scenario - nedostaju samo koncentracioni logori i Kristalna noć. Gogolj, Bulgakov, Maljevič, Ahmatova, Vernadski, pa čak i Lesija Ukrajinka ili Taras Ševčenko mora da se prevrću u grobovima", rekao je Medvedev.

"Zapad ima ciničnu nemedicinsku amneziju, kao i delimičan gubitak sluha i vida", dodao je.

"Šta da se očekuje od pojedinih evropskih zemalja, koje su u jednom trenutku iznedrile nacionalsocijalizam i fašizam! Oni su odgovorni za oživljavanje nacističke ideologije. Očigledno da lekovi ne mogu da izleče bolove zbog izgubljene veličine u političkim klasama ovih zemalja. I iako tamošnje vladajuće snage sebe nazivaju levičarima ili hrišćanima, oni su u stvari pravi naslednici Nacističke partije i pre ili kasnije će odgovarati za one koji su se hranili iz svojih ruku", zaključio je Medvedev.

"Nemoguće je pogaziti Rusiju, a sa njom i ruski svet, rascepiti je ili potčiniti tuđoj volji. Skaradne ruke Zapada bile su kratke i u najtežim vremenima za nas. Ni sada im neće proći", poručio je.

Zaključak četvrti: Zapad se sam uterao u kavez

Putin je nedavno rekao da je svet ušao u period revolucionarnih transformacija, i da se sada formiraju novi razvojni centri koji predstavljaju većinu svetske zajednice.

Prema rečima Medvedeva to je direktna posledica sistemske krize na Zapadu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je naveo, problem je širi od pukog usporavanja tempa privrednog rasta i tehnološkog napretka jer dolazi do globalnog ideološkog i filozofskog kolapsa zapadnog pogleda na svet, njegovog modela svetskog poretka.

"Događa se zanimljiva metamorfoza. U stara vremena, termin 'gvozdena zavesa' označavao je blokadu nepoželjnih zemalja ili njihovih udruženja, koje je na ovaj ili onaj način trebalo izolovati od ostatka globalnog društva. Sada je očigledno da se zapadni svet postepeno pretvara u opkoljenu tvrđavu čije ulaze sam zatvara. Samog sebe zatvara u kavez - dok ostatak sveta spokojno živi. Tu mu je i mesto", rekao je Medvedev.

U međuvremenu, svetski ekonomski sistem tone sve dublje u ponor neizvesnosti, u krizu neviđenih razmera.

Vatrene parole građana EU o solidarnosti sa Ukrajinom neće zagrejati kuću, neće napuniti rezervoar automobila, naveo je ruski diplomata i dodao da paklene sankcije, blokade i druga ograničenja na svojim plećima iznose oni koji sada moraju da plaćaju sumanute račune za komunalije ili gorivo, a ne Rusija.

"Preživljavajući krizu za krizom krivicom svojih političara koji ignorišu probleme, građani EU nikako da se zapitaju čemu sve ove muke? Zašto je, kao i obično, samo Amerika na relativnoj dobiti?", primetio je Medvedev.

Zapad svojim rukama ruši temeljne principe tržišne ekonomije bez kojih nema pomena ni o kakvom razvoju ili partnerstvu sa bilo kim, rekao je i dodao da su beskrajne zabrane i izuzeci od opšteprihvaćenih pravila, posebno u oblasti trgovine naftnim derivatima, već dovele do stvaranja džinovske "sive zone" na svetskom tržištu.

SAD i dalje pokušavaju da se pretvaraju da je ceo svet njihova kolonija, da diktiraju ropske uslove, da se ponašaju bez obzira na zakon i moral, da pljačkaju na svakom koraku, rekao je Medvedev.

Kako je naveo, dokaz tome je situacija oko "žitnog posla", koji je obogatio velike američke kompanije, otkupljujući poljoprivredna zemljišta u Ukrajini a da pritom glavni cilj nije ostvaren – da se spreči gladovanje u najsiromašnijim zemljama.

"Još gori je slučaj u zemljama u kojima su SAD nastojale da uspostave navodno liberalne i demokratske poretke. Slučaj se uvek završava, ako ne krvavim preokretima, onda dubokom sistemskom krizom i padom u svim oblastima. Libija, Irak, Sirija, Avganistan su najogorčenije žrtve američkog demokratskog misionarstva", podsetio je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, najžešće rivalstvo između Zapada i ostatka sveta nastaviće da raste.

"U budućnosti dolazi do postepene promene ekonomskih i energetskih struktura u ovim zemljama. Biće i nove rezervne valute. Rusija će morati da zauzme svoje mesto u novom svetu, oslanjajući se na nova pravila partnerstva i saradnje sa prijateljskim državama", zaključio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Zaključak peti: Neće biti apokalipse, za sada

"Svet je opasan ne zato što neki ljudi čine zlo, već zato što neki ljudi to vide i ne rade ništa po tom pitanju", citirao je Medvedev velikog fizičara Aleberta Ajnštajna.

"Naučnik i humanista i briljantan analitičar koji je mnogo pre Drugog svetskog rata najavio njegov početak, međutim, niko ga tada nije čuo. Mnogi ljudi sada najavljuju Treći svetski rat i govore o drugom dolasku nacizma u Evropu. Ali i ta upozorenja imaju isti rezultat", upozorio je Medvedev.

Krajem prethodne i početkom ove godine situacija je eskalirala do krajnje granice i dovela do globalne katastrofe, rekao je Medvedev.

On se zapitao da li je Zapad spreman da pokrene punopravni rat protiv Rusije sa sve nuklearnim oružjem u rukama Kijeva, i naglasio da lideri sa Zapada nikako da daju iskren odgovor na ovo pitanje.

"Ali pitajte o tome stanovnike grada Energodara u blizini Zaporoške nuklearne elektrane, koji je pogođen nišanskom vatrom, zamalo pogodivši predstavnike Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zalutalim fragmentima. Granatiranje traje i danas", naglasio je ruski diplomata.

On je podsetio da je Rusija, i pred ovako ozbiljnih pretnji, više puta naglasila da se ne bori protiv ukrajinskog naroda, već protiv nacističkog duhakoji se nastanio u Kijevu, koji je preuzeo vlast kao rezultat državnog udara.

Zaključak šesti: Rusija ne preživljava, ona se razvija i pobeđuje

"Glavni rezultat na kraju ove godine su ogromne promene koje danas vidimo u Rusiji, u našoj ekonomiji, i što je najvažnije - u glavama ogromnog broja građana", naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, sada mnogo zavisi od građana Rusije, njihove nepokolebljivosti i solidarnosti, patriotizam i uverenje u pobedu, zrelost razmišljanja i čvrstinu duha.

"Vanzemaljska toksična pena koja se stvorila u ruskom društvu postepeno nestaje. Neću davati moralnu ocenu onima koji su za sebe izabrali novi 'filozofski brod', jer ne znam motive svakog od njih. Bog im je sudija. Naravno, to ne važi za one koji u uslovima vojnog delovanja žele da njihova zemlja i njena vojska budu poraženi. Oni su izdajice", rekao je Medvedev.

Ono što je glavno, kako je naveo, jeste da proces sazrevanja ruskog društva ide stabilno.

"Granate pucaju na liniji fronta, a neko veruje da to nije njegova stvar. Neki ljudi dežuraju u centrima za smeštaj izbeglica i pomažu u obnovi razrušenih kuća, dok drugi ne primećuju šta se dešava", dodao je ruski zvaničnik.

Hiljade ruskih državljana od prvih dana specijalne vojne operacije dobrovoljno je otišlo u Donbas, naveo je Medvedev, i dodao da stotine hiljada vojnika i oficira sada herojski oslobađa nove teritorije u Rusiji od nacista.

Zahvalio se volonterima i njihovom nesebičnom radu i pomoći izbeglim i raseljenim licima, porodicama i deci mobilisanih. "Svi su oni istinski rodoljubi naše Otadžbine, naš ponos i slava", rekao je ruski diplomata.

"Ova godina je promenila nas same. Naterala nas je da merimo svoje misli i osećanja, da razlikujemo nevažno od stvarno važnog, i cenimo ono najvažnije – hrabrost, milosrđe, pomoć drugima, poznavanje istorije, tradiciju, poštenje, istinu i čistu savest", naveo je Medvedev.

Naši neprijatelji nisu uspeli da unište našu privredu, naglasio je.

"Finansijski sistem se postepeno i uspešno prilagođava radu pod sankcijama. Ništa nije uspelo da nas isključi i odseče od globalne infrastrukture. Država je bila u stanju da drži devizno tržište u ravnoteži i minimizira rizike. Inflacija se drži u granicama kojima se može upravljati – prvi šok je brzo splasnuo zahvaljujući jasnim i profesionalnim akcijama ključnih finansijskih institucija. Država svoje socijalne obaveze ispunjava u potpunosti. Plate i penzije su indeksirane, isplaćene su sve naknade", objasnio je Medvedev.

Povlačenje stranih kompanija sa tržišta iako su, kako je naveo, mnoge to učinile nevoljno i pod pritiskom svojih vlada, nije srušilo potrošački sektor. Naprotiv, supstitucija uvoza se uspešno odvija, a većina preduzeća nije promenila svoje investicione planove za sledeću godinu, rekao je Medvedev.

Podsetio je da je ruska odbrambena industrija za kratko vreme morala da poveća proizvodnju savremenog naoružanja, i sada je u stanju da da adekvatan odgovor na najozbiljnije pretnje bezbednosti zemlje.

Posebnu pažnju ove godine zahtevala su pitanja vezana za veliki priliv izbeglica i interno raseljenih lica sa teritorija Donbasa i Ukrajine, rekao je ruski zvaničnik.

"Naš zadatak nije samo da zaštitimo nove teritorije unutar Ruske Federacije, već i da život tamo učinimo prosperitetnim, sigurnim i udobnim. Tako je bilo 2014. godine, kada je Krim postao deo Rusije, zauvek se vratio kući. Za razliku od onih koji sanjaju da ga silom oteraju u stare granice. Vidimo kako se ovaj region Rusije dinamično razvija", naglasio je ruski diplomata.

Prema njegovom mišljenju, moto godine je: "Mi svoje ljude ne ostavljamo!"

"Uložićemo sve napore da život u velikoj ruskoj porodici bude normalan i prosperitetan. Uvek ćemo se zalagati za prava i slobode naših ljudi, jezik i kulturu, veru i nadu. To dobro razumeju naši neprijatelji koji očajnički i beznadežno nastavljaju da vode hibridni rat protiv nas, pokušavajući da nas pritisnu i zastraše", zaključio je Medvedev.

Na kraju je građanima Rusije čestitao Novu godinu poručivši da će istina pobediti.

image
VV inauguration
banner