Rusija

Putin: Sukob u Ukrajini su isprovocirali neprijatelji, razvoj Rusije u nuklearnoj sferi čudesan

To je učinjeno kako bi se ograničio razvoj Ruske Federacije, naglasio je ruski predsednik
Putin: Sukob u Ukrajini su isprovocirali neprijatelji, razvoj Rusije u nuklearnoj sferi čudesan© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Konflikt u Ukrajini su isprovocirali oni koji nam ne žele dobro, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenose "RIA Novosti". Istakao je da je to učinjeno kako bi se ograničio razvoj Ruske Federacije.

"Napominjem da kada smo razgovarali 2014. godine, tada su samo naši dušmani napravili prve korake u pokušajima da ograniče naš tehnološki suverenitet i da spreče naš razvoj. Rečeno nam je da su neophodni energični koraci da bi se obezbedio naš tehnološki suverenitet", rekao je Putin na sastanku sa mladim naučnicima Ruskog federalnog nuklearnog centra – Sveruskog istraživačkog instituta eksperimentalne fizike.

On je istakao da su neprijatelji Rusije isprovocirali i ovaj sukob u Ukrajini i iskoristili ga.

"Mislim da je generalno sve ovo urađeno ciljano kako bi se stvorili dodatni uslovi za ograničavanje našeg ekonomskog rasta i obuzdavanje razvoja Rusije", rekao je ruski predsednik.

Ruski predsednik je rekao i da će se podići tempo rada na razvoju nuklearnog centra u Sarovu. U tom gradu se nalazi Sveruski naučno-istraživački centar eksperimentalne fizike koji je u sastavu korporacije "Rosatom". Institut u kojem se radi na nuklearnom štitu Rusije osnovan je 1964. godine i u njemu je zaposleno više 23.000 radnika.

"To je prosto čudesno"

Putin je rekao da je novi projekat na kojem se radi u Institutu iz oblasti fizike visoke gustine energije veoma važan za odbrambenu sposobnost Rusije. On je dodao da je nuklearna nauka jedan od najvažnijih pravaca u sadašnjim uslovima.

"Shvatam koliko je to važno i za privredu i za podizanje odbrambene sposobnosti, sa nekim od dostignuća u toj sferi sam upoznat. Novi projekat ostavlja izuzetan utisak. To je prosto čudesno", rekao je ruski predsednik u razgovoru sa mladim naučnicima.

Istovremeno je ukazao koliko je važno očuvati dušu Rusije, multinacionalni i multikonfesionalni narod, i podržati tradicionalne vrednosti.

"Usklađivanje svega toga ima moćan efekat i to će pomoći državi da ide napred", zaključio je on.

image