Rusija

Ruski umetnik: Zapad ne razume rusku dušu

Stalno bombarduju Donjeck, a mi ga stalno obnavljamo. Rusija će pobediti, rekao je Nikolaj Petrovič Burljajev
Ruski umetnik: Zapad ne razume rusku dušuwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Savremeni čovek je tužan i ponižen. Svet je zalutao na put lažnih vrednosti koje svim sredstvima nameće Zapad, ali na tom putu sapleo se o Rusiju čiju dušu nikad nije razumeo. Ne razume je ni danas mada već 19 meseci bukti sukob u Ukrajini, rekao je za "Novosti" Nikolaj Petrovič Burljajev, jedan od najznačajnijih ruskih umetnika.

Burljajev je u Kulturnom centru Novog Sada priredio je projekciju svog dokumentarno-umetničkog filma "Gospode, osećam prisustvo tvoje", posvećenog slavnom reditelju Andreju Tarakovskom (1932-1986).

Na pitanje šta to onemogućava Zapad da pronikne u rusku dušu, Burljajev objašnjava da kod Rusa, slično kao i kod Srba, otadžbina i vera su svetinje.

"Za vreme čečenskog rata odsekli su glavu našem vojniku Ženji Radjanovu zato što nije hteo da skine pravoslavni krst. Da li je on žrtvovao svoj život za 500 oligarha koji su bili okupirali Rusiju? Ne, već radi uzvišenog cilja, tradicije kojom ga je majka zadojila", rekao je Burljajev koji je čelnik uglednog filmskog festivala "Zlatni vitez" i član ruske Državne dume.

"Ne razumeju, jer ne mogu da dosegnu te duhovne visine. Njihov put je samopotvrđivanje, a kod nas - samopožrtvovanje. Pokazuje to i rat u Ukrajini. Rusija počinje da cveta i slobodno diše iako je na stotine sankcija upereno prema njoj. Ranije smo se divili aerodromima na Zapadu, sada su ruski aerodromi vodeći u svetu. Putevi su nam vrhunski. Stalno bombarduju Donjeck, a mi ga stalno obnavljamo. Rusija će pobediti", rekao je Burljajev za "Novosti".

Na pitanje kako će izgledati svet, ako Rusija pobedi u ovom ratu, a kakav će on biti ako se to, ipak, ne dogodi, Burljajev je rekao da često sreće ljude koji su živeli na Zapadu, prvenstveno u Americi, a smatraju da je spas Rusije, spas sveta, te da bi smrt Rusije označila kraj sveta.

"Ako Rusija pobedi, ona će ovom izbezumljenom svetu koji je izneverio sve hrišćanske vrednosti, predstaviti model nove civilizacije, usmerene prema duhovnim vrednostima, a ne prema podzemlju gde nas gura Zapad", smatra Burljajev.

Kaže da su njegovi preci iz Ukrajine, ali naglašava da svi moraju da razumeju da je Ukrajina bila Rusija i da veruje da će to ponovo biti.

"Imam pitanje za moje kolege Ukrajince: zar na sve strane ne vidite kukaste krstove i uzvikivanje nacističkih parola? Hteli ste nezavisnost od Moskve, a zagazili ste duboko u nacizam", poručio je on.

Na konstataciju da rusko sveštenstvo unižavaju i proteruju iz ukrajine, a "proteran" je i 7. januar, te će Ukrajinci ubuduće Božić slaviti 25. decembra i pitanje da li će ta ideja Zelenskog zaživeti u narodu, Burljajev je citirao reči iz Biblije.

"Zlato se ispituje u vatri, a čovek u loncu poniženja. Ukrajina će morati da istrpi taj lonac poniženja i da iz njega izađe preporođena", rekao je.

Govoreći o tome kakav će odnos biti između Rusije i Ukrajine u posleratnom periodu, on je rekao da je to isto kao kad se u jednoj porodici sin odmetnuo na Zapad, a kada se vratio otac ga je zagrlio.

"Rusija će zagrliti Ukrajinu. Mi nemamo mržnju prema Ukrajincima. Prethodnih godina, pod mentorstvom Zapada oni su svojoj deci usadili rusofobiju i potrebu da ubijaju Ruse. Naša vojska na frontu ne ubija zarobljenike, nego ih hrani i razmenjuje uprkos tome što ih njihova vlast posle razmene ponovo gura na front", kaže Burljajev.

"Mi želimo da ukažemo Ukrajincima da greše u toj mržnji", dodaje.

Govoreći o ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je donet krajem prošle godine na inicijativu Burljajeva kojim se utvrđuje "osnova državne politike za očuvanje i jačanje tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrednosti", on kaže da taj ukaz nije samo važan za Rusku Federaciju, nego za čitav svet.

"Tim ukazom poslata je poruka da mi hoćemo da se razvijamo na osnovu tradicionalnih vrednosti", dodaje.

Na pitanje prati li opasne igre svetskih moćnika oko Kosova i Metohije, on kaže da je bio u Srbiji devedesetih kada je situacija bila veoma loša.

"Bio sam i na KiM, video sam šta se tamo dešavalo, video sam i kako je na malom prostoru bilo porušeno mnogo srpskih crkava. Srce srpskog naroda je bilo istrgnuto. To je monstruozno i Srbija to nikada ne treba da prihvati. Uveren sam da je samo pitanje vremena kada će Srbija vratiti Kosmet u svoje granice. U tamošnjim hramovima treba da se nastavi širenje pravoslavlja", istakao je Burljajev.

"U američkim filmovima užasi su efektno uobličeni tako da odvlače naše misli i svest, ulaze u podsvest naše dece i odvode ih u pogrešnom smeru. Filmovi u bioskopima u Rusiji postali su ekspozitura Zapada", ističe.
Na konstataciju da se čini da je američka kinematografija u krizi i gde su pogrešili, Burljajev kaže da ništa nije u redu.

"Andrej Tarkovski nije cenio nijednog američkog autora. Uvažavao je Bergmana ponajviše. Tarkovskom su se divili Andžej Vajda, Zanusi, Bertoluči, Teo Angelopulos, kao i Emir Kusturica. Američki blokbasteri predstavljaju spektakularnu prazninu, profitabilan posao, a to je njima najvažnije", smatra Burljajev.

Kako dodaje, oni povezuju vulgarnost, prljavštinu i to prikazuju to na spektakularan način.

"Tehnološki, oni su nadmašili mnoge na ovom svetu. Time su uhvatili dušu ljudi u sataninu zamku. Za razliku od Amerikanaca, istočnjačka kinematografija prati tradicionalne duhovne i moralne vrednosti. Zato su njihovi filmovi postali zanimljivi celom svetu i poslednjih godina pobeđuju u Kanu i na drugim festivalima", rekao je Nikolaj Petrovič Burljajev.

image