Rusija

Moskva i Vašington pregovaraju o nuklearnom naoružanju?

Moguće mesto susreta zvaničnika dve zemlje je Bliski istok, budući da Rusija ne smatra više Švajcarsku neutralnom
Moskva i Vašington pregovaraju o nuklearnom naoružanju?www.globallookpress.com © © Ting Shen - CNP

Rusija i Sjedinjene Američke Države razmatraju održavanje razgovora o strategiji nuklearnog naoružanja po prvi put nakon što je Moskva poslala vojne trupe u Ukrajinu, preneo je Rojters izveštavanje "Komersanta".

Informacija je ruskim novinama potvrđena iz dva izvora upućena u dogovore.

Moguće mesto susreta zvaničnika Moskve i Vašingtona je Bliski istok, tvrde nezvanični izvori, dodajući da Rusija više ne smatra tradicionalnog domaćina ovakvih diplomatskih pregovora, Švajcarsku, neutralnom budući da je uvela sankcije Rusiji zbog akcija u Ukrajini.

Dogovori o nuklearnom naoružanju zamrznuti su od 24. februara, kada je Rusija objavila početak specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snazi je još uvek sporazum "Nju start" koji reguliše pitanja nuklearnog naoružanja, odnosno njegovog ograničavanja u cilju globalne bezbednosti.

Krajem septembra, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije Marija Zaharova izjavila je da je Moskva otvorena za razgovorem licem u lice sa američkom stranom o kontroli nuklearnog naoružanja, kao i da podržava obnavljanje inspekcija na licu mesta, predviđenih "Nju start" sporazumom.

Ovim dokumentom, između ostalog, propisano je koliko komada nuklearnog naoružanja zemlja sme da ima, a predviđeno je i da države međusobno vrše inspekcije nuklearnog arsenala.

image