Rusija

Putin kumovao ruskim brodovima: Moderni i moćni, najbolji u svojoj klasi na svetu

Razvoj flote je od velikog značaja za Rusiju kao silu koja radi na dugoročnoj strategiji razvoja Arktika, pouzdanom transportu i jačanju energetske bezbednosti zemlje, ali i celog sveta, istakao je ruski predsednik
Putin kumovao ruskim brodovima: Moderni i moćni, najbolji u svojoj klasi na svetu© kremlin.ru/ Фото: Павел Бедняков, РИА «Новости»

Novi ruski brodovi su sposobni da rade na ekstremno niskim temperaturama, u teškim klimatskim uslovima, prolaze kroz ledene barijere i transportuju velike količine nafte i gasa, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanosti u Vladivostoku, gde se novim brodovima ruske civilne flote dodeljuju imena.

"Razvoj flote je od velikog značaja za našu zemlju, arktičku silu, i potreban je za sprovođenje naše dugoročne strategije razvoja Arktika, kako bismo obezbedili pouzdan transport na Severnom morskom putu, na globalnim transportnim i logističkim rutama kao i za jačanje energetske bezbednosti naše zemlje, ali i celog sveta", istakao je predsednik Rusije.

Jedan tanker će nositi ime ruskog pisca Valentina Saviča Pikulja, čije je stvaralaštvo u velikoj meri posvećeno ruskoj istoriji, floti i braniocima ruskih dalekoistočnih granica, ističe Putin.

Drugi tanker je nazvan u čast državnika, predsednika Saveta ministara SSSR Alekseja Nikolajeviča Kosigina, čoveka koji je dao ogroman doprinos razvoju Dalekog istoka, cele Ruske Federacije, njene privrede, ključnih industrija i pokazao se kao talentovan organizator u vreme Drugog svetskog rata, navodi on.

"Siguran sam da će novi brodovi biti dostojni ovih slavnih imena. Ovo su moderni, moćni brodovi opremljeni najnovijom tehnologijom, bez preterivanja, jedni od najboljih u svojoj klasi na svetu", naglašava predsednik.

Zahvalio se inženjerima, projektantima, radnicima brodogradilišta "Zvezda" jer su svoj talenat, trud i stručno znanje uložili u izgradnju novih brodova i jer su radili maksimalno efikasno.

"Vetar u jedra i sedam stopa ispod kobilice", poručio je Putin poželevši starim mornarskim izrazom uspešnu plovidbu ruskim brodovima.

image