Rusija

Teatar apsurda: Da li će EU sada na granici Rusima skidati košulje s leđa?

Brisel zabranjuje Rusima unos ličnih stvari u EU
Teatar apsurda: Da li će EU sada na granici Rusima skidati košulje s leđa?Getty © Thomas Niedermueller / Stringer

Vest da će Evropska unija zabraniti Rusima da unose lične stvari u zemlje članice uzburkala je javnost.

Izgleda, piše vodeći ruski politikolog Ivan Timofejev za RT internešenel, da će Rusi koji se odvaže da otputuju u neku zemlju EU izgubiti mnogo više od svojih automobila. Sada mogu da ostanu i bez mobilnih telefona, fotoaparata, toalet papira, proizvoda od plemenitih metala, cigareta, kozmetike, sapuna, kofera i torbi. A "sankcije" bi mogle da obuhvate i žensku odeću i druge predmete.

Drugim rečima, carinici imaju moć da Ruse koji prelaze granicu bukvalno skinu do gole kože. To se, do sada, nije dogodilo. Ali se takva mogućnost ne može isključiti, navodi vodeći ruski ekspert za spoljnu politiku i programski direktor "Valdajskog kluba".

U okviru politike sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, Brisel je zabranio uvoz širokog spektra ruske robe. To uključuje niz predmeta za ličnu upotrebu. U julu 2023. pojavili su se prvi znaci da bi takvi predmeti mogli biti zaplenjeni na carini. U to vreme, nemački zvaničnici su zadržavali automobile Rusa. Evropska komisija je naknadno razjasnila pristup EU sprovođenju zakona u Nemačkoj: Uvoz sankcionisane robe je zabranjen, čak i ako je za ličnu upotrebu.

Ako se ovo tumačenje primeni doslovce, mete zaplena bi mogle da postanu apsurdne.

Politika EU prema Rusiji obuhvata širok spektar embarga. Od finansijskih sankcija, preko sektorskih ograničenja, zabrane transporta i viza, kontrole izvoza širokog spektra strateških proizvoda i sirovina, do zabrane uvoza određene robe: kavijara, cementa, hemijskih proizvoda, đubriva, sapuna, gume, papira, pumpi, frižidera, ležajeva, motora, telefona, automobila, kamera i mnogih drugih. Očigledno, pošiljke takve robe nemaju šanse da prođu carinu.

Ali šta ako ruski državljanin uveze određenu stvar za ličnu upotrebu? Najočigledniji primer je ulazak u EU privatnim automobilom. Nemačka carina je početkom jula ove godine pojasnila da se ulazak u Nemačku privatnim vozilom smatra razlogom za njegovo oduzimanje, odnosno da odredba Brisela ne predviđa izuzeće za robu za ličnu upotrebu Rusa, ali su građani EU i njihove porodice izuzeti.

Reagovalo je tužilaštvo i vozilo je vraćeno ruskom državljaninu, samo da bi nekoliko meseci kasnije, Evropska komisija podržala carinike. Pojašnjenje je izdato 8. septembra. U njemu se navodi da odredba ne pravi razliku između automobila za prodaju i automobila za ličnu upotrebu.

Drugim rečima, carinski organi zemalja EU sada mogu da iskoriste nemački presedan i, na osnovu pojašnjenja Komisije, zaplene automobile sa ruskim registracijama.

U teoriji, to pojašnjenje znači da se standard može primeniti i na drugu robu, odnosno da carinici imaju moć da bukvalno skinu Ruse do gole kože, navodi Timofejev.

Postoji nekoliko praktičnih pitanja koje je potrebno razmotriti, navodi on. Prvo, režim sankcija potencijalno stavlja u ranjiv položaj svakog ruskog građanina koji prelazi granicu EU. Naravno, primena zakona EU se razlikuje od zemlje do zemlje. U nekim državama carina može biti brutaalna, kao što je bio slučaj u Nemačkoj u julu. U drugim, ne toliko.

Međutim, zamišljeni Rus teško može unapred da zna kako će se zvezde poravnati. Opet, u teoriji, ruski građani mogu da pokušaju da ospore odluku carine na sudu. Ali neće svi moći da prođu kroz tako dug proces, uz trošak advokata i izgubljeno vreme. I daleko je od izvesnog da će sud stati na njihovu stranu.

Ruski turisti su hrabri - putuju u ekstremnije jurisdikcije, gde zaplena toalet papira ili kamere može izgledati trivijalno. Ali ako ova praksa postane rasprostranjena, to će biti još jedan ekser u kovčegu međuljudskih odnosa između Rusije i EU. Vreme i praksa otkriće granice eskalacije apsurda, zaključuje Timofejev.

image