Rusija

Čist rasizam - Zaharova o suludoj odluci kojom je Rusima zabranjen čak i unos ličnih stvari u EU

Zapadne zemlje predstavnicima ruskog civilnog društva, kulture i raznih naučnih oblasti ne izdaju vize, otkazuju planirane događaje, brane da prisustvuju određenim konferencijama, takmičenjima, ukazuje zvanična predstavnica ruskog MSP
Čist rasizam - Zaharova o suludoj odluci kojom je Rusima zabranjen čak i unos ličnih stvari u EUwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Zabrana koju Evropska unija uvodi ruskim državljanima koja se tiče unosa ličnih stvari u zemlje članice nema nikakve veze sa sankcijama, već je u pitanju rasizam zapadnih zvaničnika, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za "Izvestija".

Naime, Evropska komisija je 10. septembra potvrdila novinu u zakonu o sankcijama, prema kojoj Rusi više neće moći da uđu u zemlje EU sa automobilima registrovanim u Ruskoj Federaciji. To će se tretirati kao zabranjeni uvoz.

Osim toga, Rusima je zabranjeno da prevoze lične stvari, što podrazumeva i pametne telefone, laptopove, fotoaparate, kozmetiku, nakit, proizvode od kože i krzna, kofere, pa čak i toalet papir.

"Ovo je pravi rasizam. Nije nikakva politika sankcija, niti stvaranje dodatne koristi za ekonomiju EU koja tone. Ovo je pravi rasizam", istakla je Zaharova na marginama Istočnog ekonomskog foruma u ponedeljak.

Kao apsces koji nije lečen, zapadni rasizam sada izbija i puca, objasnila je.

Portparolka je podsetila na još jednu "divlju manifestaciju nacizma" kojoj su sklone države EU i navela primer kada je francuski predsednik Emanuel Makron zabranio ruskom novinaru da prisustvuje konferenciji za štampu samo zato što je Rus.

"Za to jednostavno nema opravdanja, nema razloga. Sa ovakvim ponašanjem se suočavaju predstavnici civilnog društva, kulture, raznih naučnih oblasti. Ne izdaju im vize, otkazuju im planirane događaje, brane im da prisustvuju određenim konferencijama, takmičenjima. Ovo nije ništa drugo nego rasizam", istakla je ona.

Privremeni šef ruske carine Ruslan Davidov je zabranu ličnih stvari u EU ocenio kao "potpunu besmislicu" i naveo da je ta odluka dokazuje "potpuno bezakonje" koje prkosi normalnoj logici carinskih kontrola.

"Dobro da nisu zabranili nošenje pantalona prilikom prelaska granice", rekao je Davidov novinarima, dodajući da ruska Federalna carinska služba neće usvojiti sličnu odluku za turiste koji dolaze iz EU.

image