Svet

Simpatizeri nacista i u vlasti, i u opoziciji: (Ne)skriveno lice nove NATO članice

Finska možda jeste najsrećnija zemlja na svetu, ali je isto tako i zemlja gde nacista ima na svakom koraku
Simpatizeri nacista i u vlasti, i u opoziciji: (Ne)skriveno lice nove NATO članiceGetty © Keystone / Stringer

Proteklo leto bilo je burno za simpatizere nacista u novoj članici NATO.

Nakon što je ministar finansija Finske Vilhem Junila bio primoran da podnese ostavku zbog nacističke terminologije i veza sa desničarima, novoizabrani lider najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Anti Lintman sada pokušava da se distancira od svoje prošlosti.

Naime, pre 20-ak godina Lintman je fotografisan polunag sa balaklavom i plastičnim pištoljem, u društvu isto tako razodevenih muškaraca koji dižu ruke u nacističkom pozdravu. Lintman (41) nije salutirao, ali je njegova fotografija iz mladosti uzburkala duhove.

"Izgleda da su momci otišli malo predaleko sa svojim pozama... Nisam bio i nisam simpatizer nacista. Ni tada, ni sada. Upravo suprotno: mislim da se neonacistima ni tada nisu sviđali moji stavovi", rekao je on.

"Odbranimo finsku demokratiju zajedno i zajedno se borimo protiv ekstremizma", poručio je Lintman.

Kontroverze unutar SDP-a, čiji je prethodni lider bila premijerka Sana Marin, nisu ništa novo. Njihov sekretar Mikel Nakalajarvi osuđen je za surovost prema životinjama nakon što je kao tinejdžer lopatom ubio mačku.

Nakon što je izabran u stranku, poručio je da želi da "Finska bude zemlja gde svi mogu da budu šta žele".

Da nemaju samo opozicionari problematične stavove pokazuju i rasistički komentari vladajućih stranaka.

Pa je tako Rika Pura, predsednica partije Pravi Finci koja ima sedam ministarskih portfelja, pitala "ima li neko danas u Helsinkiju želju da pljuje prosjake ili tuče crnačku decu" i pominjala "turskog majmuna", zbog čega je ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen uputila zvanično izvinjenje turskom kolegi Hakanu Fidanu.

Junilin naslednik Vile Ridman, takođe je optužen za rasizam, nakon što su objavljene privatne poruke koje je 2016. slao tadašnjoj devojci u kojima ljude sa Bliskog istoka nazivao "pustinjskim majmunima".

Mladoj ženi koja mu je poverila da joj se dopadaju "hebrejska imena" i da je želela da takvo ime da njihovom budućem detetu, Vile Ridman je odgovorio "mi, nacisti, baš i ne volimo te jevrejske stvari".

Finska, koja je bila saveznica nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu i pristalica Kijeva u sukobu sa Rusijom, do nedavno je imala svastiku na amblemu svojih vazduhoplovnih snaga.

Finska Vazduhoplovna komanda koristi svastiku od osnivanja 1918. godine i nalazila se na amblemima, zastavama i uniformama.

Pre tri godine zvaničnici su tiho odlučili da se "oproste" od nacističkog simbola i svastiku sa krilima zamene zlatim orlom okruženim krilima.

image