Rusija

Belgorod gađan 112 puta u prethodnih 24 sata, poginuo civil, dvoje ranjeno

Muškarac kog je ranio geler u predelu stomaka i ruke, operisan je i u stabilnom je stanju
Belgorod gađan 112 puta u prethodnih 24 sata, poginuo civil, dvoje ranjeno© Tanjug/AP Photo

Ukrajinska vojska je u protekla 24 časa ispalila 112 granata na teritoriju Belgorodske oblasti, jedan civil je poginuo, a dva su ranjena, oštećeno je šest privatnih kuća, javlja regionalni guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prilikom napada su korišćeni bacači granata, minobacači, višecevni bacači raketa kao i dronovi kamikaze, precizirao je Gladkov.

U Šebekinskom gradskom okrugu pogođeno je selo Maksimovka čak sedam puta iz topovske artiljerije, usled čega je na licu mesta od zadobijenih rana poginuo muškarac, a još dve osobe su povređene, javlja Gladkov.

"Žena sa potresom mozga kategorički je odbila hospitalizaciju. Muškarac koji je zadobio rane od gelera u predelu stomaka i ruke, operisan je u stabilnom je stanju. Od posledica granatiranja oštećene su dve kuće", navodi guverner Belgorodske oblasti.

U Grajvoronskom gradskom okrugu ispaljeno je 12 granata iz višecevnog lansera raketa na selo Golovčino. Povređenih nema, ali je četiri privatnih domaćinstva oštećeno, polomljeni su prozori, razrušene su ograde, krovovi, fasade i pomoćne zgrade.

Oštećen je jedan putnički automobil i jedan traktor, precizirao je Gladkov.

"Ispaljene su tri artiljerijske granate na selo Krasni Hutor. Selo Naumovka neprijatelj je napao dronom. U selu Tavrovo oboren je jedan dron. Ni u jednom od napada nije bilo žrtava niti štete", piše Gladkov.

Na selo Klimovo je osam puta otvarana minobacačka vatra, a na sela Novopetrovka i Dolgo palo je ukupno 25 minobacačkih granata. Selo Stari je 19 puta gađano iz bacača granata i četiri puta iz minobacača.

Od aprila prošle godine uspostavljen je visok (žuti) nivo opasnosti od terorizma širom Belgorodske oblasti s obzirom da se situacija na ukrajinsko-ruskoj granici zaoštrila, te su se pojačale aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Dužina ukrajinske granice sa Belgorodskom oblašću je 350 kilometara.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti sve češće pribegavaju terorističkim metodama, ukazala je ranije portparolka ruskog MSP Marija Zaharova i objasnila da je to zbog očigledno neuspešne kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, koju velikodušno sponzorišu SAD i druge zemlje NATO-a.

image