Rusija

Rusija razvila novi projekat strateške nuklearne podmornice

Sve poznate nuklearne podmornice Ruske Federacije pojavile su se tako što je flota procenila i izabrala najbolje, javlja zamenik generalnog direktora preduzeća "Rubin"
Rusija razvila novi projekat strateške nuklearne podmorniceGetty © Photo by Oleg Nikishin/Newsmakers

Centralni konstruktorski biro "Rubin" u kojem se projektuju podmornice razvio je novi projekat strateške nuklearne podmornice koji će se realizovati u narednih nekoliko godina, javlja zamenik generalnog direktora preduzeća Andrej Baranov u intervjuu za "RIA Novosti".

Nove strateške nuklearne podmornice trebalo bi da zamene podmornice "borej" posle 2037. godine, rekao je ranije direktor "Rubina" Igor Viljnit. U međuvremenu, strateška nuklearna podmornica sledeće generacije "arktur", čiji je model prvi put predstavljen na izložbi "Armija 2022", mogla bi se pojaviti u mornarici tek u drugoj polovini 21. veka, piše izvor.

"Koncept 'arktur' nije jedina opcija. Nudimo više predloga. Na floti je da proceni i izabere najbolje. Tako su se i pojavile sve poznate nuklearne podmornice, uključujući i one najsavremenije", objašnjava Baranov.

Rusko Ministarstvo odbrane aktivno modernizuje rusku mornaricu kako bi mogla da štiti interese zemlje, rekao je sredinom septembra Sergej Šojgu i dodao da se za potrebe ruske mornarice razvijaju projekti podmornica i bespilotnih podvodnih vozila, kao i robotskih sistema.

Sam predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije istakao da će Rusija, uzimajući u obzir, nove izazove i iskustvo stečeno u SVO, nastaviti da usavršava Oružane snage, a počeće od nuklearnog oružja koje predstavlja ključni faktor bezbednosti Ruske Federacije i globalne bezbednosti.

Centralni konstruktorski biro "Rubin" je glavni ruski proizvođač strateških i podmornica na nuklearni pogon, kao i pomorskih dronova.

image