Rusija

Mađari odoleli pritiscima - Sijarto i Lavrov se ipak sastali u Njujorku

Ministri spoljnih poslova su se pred početak pregovora srdačno pozdravili i šalili se
Mađari odoleli pritiscima - Sijarto i Lavrov se ipak sastali u Njujorkuwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastao se sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom na marginama sednice Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ministri su se pred početak pregovora srdačno pozdravili i šalili se, prenose RIA Novosti. 

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je ranije da se na mađarsku delegaciju u Ujedinjenim nacijama ovih dana vrši veliki pritisak kako se mađarske diplomate ne bi sastale sa ruskim zvaničnicima.

Ipak, kako je dodao, Budimpešta smatra da bi to bilo kontraproduktivno, jer "ukoliko niste u stanju da pružite ruku onima s kojim ste u sukobu, i ukoliko niste u stanju da razgovarate o njima, onda nikada nećete naći mirno rešenje".

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije, Sijarto je izjavio da veruje da odnosi Evrope i Rusije, nakon što se okonča sukob u Ukrajini, mogu biti isti i dodao da prvo treba postignuti mir, a kad ima mira, onda ima i nade.

"Sećam se da je razmatrana ideja o uspostavljanju trgovinske zone od Lisabona do Vladivostoka. Ta ideja bi mogla ponovo da se razmatra uz međusobno uvažavanje, želeo bih da se to dogodi, to je naš zajednički cilj", izjavio je Sijarto.

Rekao je da je razgovor sa Lavrovom prošao uz međusobno uvažavanje i naglasio da se njegova zemlja zalaže za mirno rešenje sukoba u Ukrajini i to što pre jer u ratnim dejstvima, kako je istakao, ginu i Mađari.

Govoreći o sporazumu o žitu, ministar spoljnih poslova Mađarske rekao je da je njegova zemlja ponudila Ukrajini da bude tranzitna ruta za isporuku ukrajinskog žita Africi, ukoliko ona morska ne bude funkcionisala.

"Ali nikada nije bilo interesovanja da se žito prevozi preko naše zemlje do Afrike. Bilo je jedino interesa da se ovo žito prodaje Centralnoj Evropi, ali to je nešto što ne možemo da priuštimo", naglasio je Sijarto.

Mađarski zvaničnik ponovio je i da Budimpešta ostaje pri svojoj principijelnoj poziciji da neće isporučivati oružje Ukrajini, smatrajući da se tako samo produžuje rat, što znači više smrti i uništenja.

Upitan o uvođenju sankcija Rusiji, Sijarto je rekao da ne vidi da sankcije funkcionišu.

image