Rusija

Šojgu: Za mesec dana uništeno sedam "bredlija", dva "leoparda" i jedan "čelendžer"

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog meseca više od 17.000 vojnika i više od 2.700 jedinica vojne tehnike, precizirao je ministar odbrane Ruske Federacije
Šojgu: Za mesec dana uništeno sedam "bredlija", dva "leoparda" i jedan "čelendžer"© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog meseca više od 17.000 vojnika i više od 2.700 jedinica vojne tehnike, rekao je danas ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

"Uništeno je sedam američkih borbenih vozila pešadije "bredli", dva nemačka tenka "leopard" i jedan engleski tenk "čelendžer", a ukrajinske snage izgubile su više od 17.000 ljudi", kazao je Šojgu.

On je još dodao da Amerikanci i njihovi saveznici nastavljaju da naoružavaju Ukrajinu, dok Kijev isto tako nastavlja da u ratnu zonu šalje neobučene vojnike, zahtevajući od njih da sprovode jurišne akcije, iako i sami vide da nema rezultata. 

"Takve akcije samo guraju Ukrajinu ka samouništenju. Oružane snage Ukrajine imaju velike gubitke duž cele linije fronta", zaključio je Šojgu, ističući i danas da Kijev nije zabeležio "nikakve značajne rezultate".

Ministar je poručio da se prave nove formacije vazdušno-desantnih snaga i da se jačaju njihovi udarni kapaciteti. 

"Od početka godine vazdušno-desantne snage dobile su više od 2.000 jedinica vojne tehnike i pet i po hiljada kompleta desantne opreme i padobranskih sistema".

Šef ruskog Ministarstva odbrane danas se dotakao i širenja AUKUS-a (bezbednosnog pakta Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD) i KVAD-a (Četvorostranog dijaloga o bezbednosti, u koji ulaze SAD, Indija, Australija i Japan), te je poručio da zbog novonastale situacije u azijsko-pacifičkom regionu Rusija sprovodi vojne vežbe na Dalekom istoku. Njihov cilj je da se osigura bezbednost i na drugom kraju zemlje, pojašnjava Šojgu. 

image