Rusija

Putin sa šefovima novih regiona: Ruska ekonomija raste, postižemo nove rekorde

Lider Rusije razgovarao je danas sa 26 lidera subjekata Ruske Federacije, kojima je poželeo uspešan rad i istakao na šta bi trebalo obratiti pažnju u budućem radu
Putin sa šefovima novih regiona: Ruska ekonomija raste, postižemo nove rekorde© Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ekonomija Ruske Federacije nastavlja da raste, uprkos preprekama. Situacija u industrijskoj sferi je bolja nego ikada, sektor poljoprivrede postiže nove rekorde, a građevinski sektor napredniji je nego za vreme SSSR-a, kao što je to slučaj i sa mnogim drugim sferama, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se novim liderima 26 subjekta Ruske Federacije. 

"Koliko god se to možda nekome sa strane učinilo čudnim, onima koji su očekivali da će ovde kod nas sve da propadne, desilo se baš suprotno - ekonomija se razvija sve brže. Imamo sve, tako da efikasno idemo po putu koji smo izabrali i da jačamo zemlju", rekao je on. 

Putin je istakao da "danas živimo u vremenu novih mogućnosti", uprkos tome što postoje jaki spoljašnji pritisci na Moskvu. Oni su, prema njegovim rečima, postali jak podsticaj za razvoj domaće ekonomije. 

Kako je rekao, kompanije i preduzeća iz Rusije su spremne da zauzmu nova mesta na tržištu. Ujedno, poručio je da je potrebno stvoriti pogodne uslove za preduzetničke inicijative, kao i da bi trebalo raditi na obuci kadrova. 

Kao prioritete u budućem radu izabranih lidera, Putin je istakao poboljšanje životnog standarda građana, otvaranje novih radnih mesta, rešavanje različitih demografskih i društvenih problema, a, kada je reč o mladima, i rad na tome da oni ostanu da žive u regionima i da tamo budu uspešni. Takođe, skrenuo je pažnju da bi jedan od prioriteta trebalo da bude i sveopšti razvoj infrastrukture po celoj zemlji. 

Putin se liderima regiona obratio preko video-veze, a u razgovoru sa njima skrenuo je pažnju na ključne stavke kada je reč o njihovom budućem radu. U tome im je poželeo mnogo uspeha. 

Ocenjujući protekle izbore, koji su se po celoj zemlji odigrali ranije ovog meseca, lider Rusije je istakao da je ovo prvi put u novijoj istoriji Rusije da su se u njenim granicama održali i izbori u Donbasu i Novorusiji, istorijski ruskim zemljama. 

"To je bitan događaj koji vodi formiranju jednog jedinstvenog, velikog prostora naše zemlje i integraciji ovih regiona u njen pravni sistem, rekao je Putin. 

Takođe, lider je poručio da zna da će šefovi novih regiona imati posebne zadatke i da se nada da stanovništvo koje tamo živi oseća podršku, koju im pruža Rusija. 

"Izlaznost je bila visoka i to pokazuje da je naše društvo postalo zrelije, jer su građani spremni da učestvuju u određivanju budućnosti naše države", prokomentarisao je on. 

Putin je i danas istakao da je briga o herojima, koji se danas bore u zoni SVO, onima koji su zadobili rane na frontu i onima koji su izgubili svoje najbliže, zapravo, dug države prema zaštitnicima otadžbine, te da je to nešto na šta mora biti obraćena pažnja. 

image