Rusija

Zaharova: Želimo da pregovaramo sa Ukrajinom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova kritikovala je zvanični Berlin koji odvraća Kijev od pregovora
Zaharova: Želimo da pregovaramo sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u sredu je izjavila da Rusija nikada nije odustala od pregovora sa Ukrajinom i da će ih voditi uzimajući u obzir novonastalu realnost.

"I dalje smo otvoreni za pregovore. Nikada ih nismo odbili, spremni smo da ih vodimo, naravno, uzimajući u obzir realnosti koje u ovom trenutku nastaju", rekla je ona.

Istovremeno, Zaharova je kritikovala zvanični Berlin, rekavši da Nemačka, umesto da gura Ukrajinu u pregovore, snabdeva je oružjem.

"Umesto da koristi svoj uticaj na režim u Kijevu, nemačka strana, suprotno sopstvenim zakonima i propisima koji zabranjuju izvoz smrtonosnog oružja u krizne regione i zone oružanih sukoba, nastavlja da pumpa kijevski režim raznim sistemima naoružanja, čime podstiče nastavak sukoba", dodala je ona.

Žitni koridor

Portparolka je primetila da "SAD i EU nastavljaju da opstruišu ulazak ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta".

Na današnjem brifingu Zaharova je izjavila da će produženje ugovora o žitu od strane Rusije zavisiti od toga kako će ruski deo sporazuma da bude sproveden pre njegovog isteka.

"Sa sporazumom će biti ono što bude bilo sa ruskim delom ovog sporazuma", naglasila je ona.

"Sjedinjene Države i EU nastavljaju da opstruišu ulazak našeg đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta. O tome ćemo voditi računa kada budemo razmatrali produžetak žitnog posla", rekla je ona.

Zaharova je podsetila da je Rusija 2. novembra nastavila učešće u sporazumima o izvozu žitarica nakon što je, uz posredovanje Turske, dobila pismene garancije Ukrajine da neće koristiti humanitarni koridor u vojne svrhe.

"Nadamo se da će režim Zelenskog poštovati ove garancije bolje nego što je ispoštovao 'Minski sporazum'“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

 

image