Svet

"Republika": Zapad spreman za pregovore sa Moskvom ako Ukrajinci zauzmu Herson

Vraćanje strateški važnog Hersona pod kontrolu ukrajinskih snaga omogućio bi Kijevu da pregovara sa pozicije sile, prenosi italijanska "Republika"
"Republika": Zapad spreman za pregovore sa Moskvom ako Ukrajinci zauzmu Hersonwww.globallookpress.com © Gertrud Zach

Sjedinjene Američke Države i NATO u potrazi su za pravim trenutkom da "poguraju" nastavak diplomatskih pregovora Kijeva i Moskve i biće spremne da to i urade u slučaju da ukrajinske snage zauzmu Herson, piše danas "Republika".

"Poraz ruske vojske na jednoj od najvažnijih kapija Azovskog mora i Krima može predstavljati konkretnu mogućnost za otpočinjanje prvih pravih pregovora sa Moskvom", navodi list.

Herson, jedan od četiri regiona koji su se pripojili Ruskoj Federaciji, ima strateški značaj, jer se nalazi uz Krim, što bi, kako piše italijanski list, otvorilo mogućnost Kijevu da pregovara sa Moskvom sa pozicije sile.

Preuzimanje kontrole nad Hersonom omogućilo bi ukrajinskim snagama da upravljaju kopnenim putem od ostatka Ruske Federacije do Krima, kao i vodenim resursima neophodnim za život na poluostrvu. To bi, kako ocenjuju na Zapadu, bio prvi pravi trenutak za nastavak pregovora.

Prema podacima koji kruže kancelarijama Brisela, Zapad je uveren da je Moskva pod pritiskom i da bi vraćanje Hersona pod ukrajinsku kontrolu predstavljalo prekretnicu u sukobu. Zbog toga Bela kuća sada, prvi put od početka ruske operacije, ukrajinsku vladu poziva da razmotri mogućnost ponovnog otvaranja dijaloga sa Moskvom. "Ali ne bez Hersona i ne u ovom trenutku", jer bi pregovori u ovoj fazi samo dali Moskvi vremena da reorganizuje svoje snage.

Navodi se i da ukrajinske trupe treba da sačekaju novu turu pomoći sa Zapada. Reč je o vojnoj tehnici koja se specijalno šalje Kijevu radi postizanja vojnih ciljeva u Hersonu. Kako prenosi italijanski medij, nove isporuke bi trebalo da neutrališu bespilotne letelice iranske proizvodnje.

List piše i da u Vašingtonu ocenjuju da bi za Zapad bilo bolje da aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin ostane na vlasti, nego da ga zameni neko ko bi potpao pod uticaj Kine.

"Putinov potpuni poraz imao bi goru posledicu - prepuštanje Kini kontrole nad Rusijom", navodi list.

Za kraj, „Republika“ prenosi da bi predstojeći međuizbori u SAD i potencijalni susret američkog i ruskog predsednika na samitu G20 mogli da utiču na dalji razvoj događaja u Ukrajini, iako čak ni ponovni početak pregovora ne bi odmah doveo do mira, ali možda do prekida vatre u Donbasu.

image