Rusija

Lavrov pozvao SAD: Priznajte odgovornost za situaciju u Avganistanu

Prema rečima šefa ruske diplomatije, zapadne zemlje su nanele nepopravljivu štetu narodu Avganistana i moraju da podnesu glavni teret obnove te države u postkonfliktnom periodu
Lavrov pozvao SAD: Priznajte odgovornost za situaciju u AvganistanuGetty © Thomas Kronsteiner / Staff

Ruska Federacija očekuje da SAD i NATO priznaju odgovornost za situaciju u Avganistanu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Zabrinuti smo zbog pokušaja igrača van regiona da se aktiviraju oko Avganistana. Potpuno ujedinjenje napora zemalja regiona sa državama članicama NATO-a moguće je samo pod uslovom da Alijansa prizna odgovornost za katastrofalne rezultate svog dvadesetogodišnjeg vojnog prisustva u Avganistanu", navodi se u obraćanju Lavrova na 5. sastanku o Avganistanu u "moskovskom formatu" koji se održava u Kazanju.

Njegov govor pročitao je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

Kako je šef ruske diplomatije ukazao, zapadne zemlje su nanele nepopravljivu štetu narodu Avganistana i moraju da ponesu glavni teret obnove države u postkonfliktnom periodu.

"U tom smislu, blokada Vašingtona avganistanskih bankarskih holdinga je kontraproduktivna i samo pogoršava situaciju, komplikujući ionako teške uslove života Avganistanaca", istakao je.

Lavrov je dodo da Moskva smatra neprihvatljivim "povratak vojne infrastrukture SAD i NATO na teritoriju Avganistana i njenih susednih država, bez obzira na izgovore i obrazloženja".

U Kazanju se održava peti sastanak "moskovskog formata" konsultacija o Avganistanu, koji uključuje predstavnike Avganistana i susednih zemalja. 

Prvi sastanak "moskovskog formata" za rešavanje avganistanskog konflikta održan je 14. aprila 2017. uz učešće zamenika ministara spoljnih poslova i specijalnih predstavnika 11 zemalja (Rusija, Avganistan, Kina, Pakistan, Iran, Indija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Uzbekistan i Turkmenistan). 

Kako se navodi, glavni zadatak je "promovisanje procesa nacionalnog pomirenja u Avganistanu i uspostavljanje mira u toj zemlji".

image