Rusija

Kremlj o izostanku nove pomoći Ukrajini: Vašington će nastaviti da bude uključen u sukob

Portparol Kremlja govorio je o rezultatima izbora u Slovačkoj, gde je pobedio Robert Fico, poznat po svom protivljenju vojnoj podršci Ukrajini
Kremlj o izostanku nove pomoći Ukrajini: Vašington će nastaviti da bude uključen u sukob© Баранов Владимир/Globallook Press

Odbijanje Vašingtona da finansira Kijev je privremena pojava, jer će Amerika i dalje biti direktno uključena u sukob, izrazio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Očigledno je da je ovo privremeni fenomen. Naravno, Amerika će nastaviti da bude uključena u taj sukob", kazao je Peskov.

Naime, prethodno je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon koji je odobrio Kongres koji će nastaviti da finansira vladu u periodu od 45 dana, sve do 17. novembra. Istovremeno, zakon ne predviđa dodelu sredstava za potrebe Ukrajine. 

Bajden je ranije rekao da Vašington "ni pod kojim uslovima ne može sebi da dozvoli da prestane da podržava Kijev".

Apsurdni pokušaji da se Robert Fico nazove proruskim političarem

Apsurdno je da se bilo koji političar u Evropi, koji razmišlja o suverenitetu svoje zemlje sada se naziva "proruskim", naveo je Peskov, komentarišući rezultate izbora u Slovačkoj.

Naime, u Slovačkoj su u subotu, 30. septembra, održani vanredni parlamentarni izbori. Podaci sa 99,98 odsto biračkih mesta pokazali su da je stranka Smer, koju predvodi 59-godišnji Fico, pobedila na izborima sa 22,94 odsto glasova. On je prethodno tri puta bio premijer, a poznat je po svom protivljenju vojnoj podršci Ukrajini. 

"Jedan broj političara u Evropi se naziva 'proruskim'. Zapravo, sada smo suočeni sa situacijom da svaki političar na evropskom kontinentu, koji je sklon razmišljanju o suverenitetu svoje zemlje i brani interese svoje zemlje, odmah pokušava da se nazove proruskim. To je apsurdno", ocenio je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, Rusija bi želela da vidi "iskusnije političare koji su skloni da trezveno procenjuju situaciju".

image