Rusija

"Roskosmos" otkrio uzrok nesreće na stanici "Luna-25"

Kako se navodi, najverovatniji uzrok nesreće na stanici "Luna-25" bilo je loše funkcionisanje kontrolnog kompleksa u vozilu, povezano sa neuključivanjem jedinice akcelerometra u uređaju BIUS-L
"Roskosmos" otkrio uzrok nesreće na stanici "Luna-25"© TANJUG/Roscosmos State Space Corporation via AP

Najverovatniji razlog pada međuplanetarne automatske stanice "Luna 25" je to što jedinica za merenje ugaone brzine (BIUS-L) nije uspela da pravilno odredi koje komande da izvrši prve i prenela je "nulte signale" kontrolnom kompleksu na brodu, saopštio je "Roskosmos".

"Najverovatniji uzrok nesreće 'Luna-25' bilo je nenormalno funkcionisanje kontrolnog kompleksa u vozilu, povezano sa neuključivanjem jedinice akcelerometra u uređaju BIUS-L (jedinica za merenje ugaone brzine) zbog mogućeg ulaska u jedan niz podataka komandi sa različitim prioritetima za njihovo izvršavanje od strane uređaja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je raspodela komandi u takvim skupovima podataka nasumična.

"S tim u vezi, kontrolni kompleks na brodu je primio nulte signale od uređaja BIUS-L. To nije omogućilo da se prilikom izdavanja korekcijskog impulsa fiksira trenutak dostizanja potrebne brzine i blagovremenog isključivanja letelice pogonskog sistema, usled čega je došlo do njegovog gašenja prema privremenom podešavanju", dodali su u "Roskosmosu".

Trenutno se završava rad komisije koja utvrđuje uzroke incidenta.

Kako se ističe, u planu je sprovođenje dodatnih mera za naredne lunarne misije kako bi se sprečilo ponavljanje gore navedenih verovatnih događaja.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. avgusta u 02.10 časova po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu "Luna-25".

Ova letelica je 12. i 14. avgusta izvršila dve korekcije putanje, a u sredu, 16. avgusta, automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

Ranije je objavljeno da će "Luna-25" slati informacije o stanju svojih sistema u realnom vremenu na Zemlju za vreme čitave misije.

Prethodna sovjetska misija na Mesec, sovjetska stanica "Luna 24", poslata je 1976. godine.

Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

image