Rusija

Moskva: Cinični Britanci guraju ukrajinsku omladinu u smrt

London ne mari za budućnost Ukrajine, poručila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova, komentarišući izjavu bivšeg britanskog ministra odbrane Bena Volasa da ukrajinsko rukovodstvo mora aktivnije da regrutuje mlade
Moskva: Cinični Britanci guraju ukrajinsku omladinu u smrtwww.globallookpress.com © Oleg Pereverzev/ZUMAPRESS.com

Cinični Anglosaksonci kako bi ostvarili svoje ciljeve, spremni su da istrebe sve Ukrajince, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu bivšeg britanskog ministra odbrane Bena Volasa, koji je poručio ukrajinskom rukovodstvu da aktivnije regrutuje mlade, kako bi sprečili usporavanje tempa kontraofanzive.

Naime, Volas je izjavio da je prosečna starost ukrajinskih vojnika na frontu više od 40 godina, kao i da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora ponovo da proceni razmere ukrajinske mobilizacije.

"Cinični Anglosaksonci, kako bi ostvarili svoje ciljeve, spremni su da istrebe sve Ukrajince. Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas požalio se da je prosečna starost ukrajinskih vojnika 40 godina i pozvao ukrajinskog predsednika da aktivnije mobiliše mlade ljude. Drugim rečima, London ne mari za budućnost Ukrajine", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je istakla, u pitanju je ostvarenje sna Bena Volasa – da "tuđim rukama Rusiji nanese  strateški poraz".

"A za to je neophodno baciti Ukrajince u borbu, bez obzira na gubitke, sve do poslednjeg stanovnika te nekada mnogoljudne republike. Ako cilj nije postignut na taj način, onda Britanska ostrva ne isključuju mogućnost prebacivanja svojih redovnih vojnih jedinica u Ukrajinu. Taj scenario je predložio sadašnji ministar odbrane Grant Šaps. Premda je ubrzo odustao od svojih reči", dodala je.

Zaharova je dodala i da Ukrajinci nastavljaju da koriste dronove, tešku artiljeriju i kasetnu municiju protiv civila, što dovodi do pogibije nedužnih ljudi.

Usled napada, uništavaju se i škole, bolnice, vrtići i stambeni objekti, a napadaju se i pravoslavni manastiri, kao što je to, na primer, bio slučaj i 30. septembra, kada je napadnut Nikoljski manastir u DNR.

Portparolka danas poručuje da svi ovi napadi ne prolaze neopaženo, te da odgovarajući ruski organi beleže sve zločine kijevskog režima. 

image