Rusija

Duma Rusije razmotriće povlačenje iz sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja

Nakon jučerašnjeg izlaganja ruskog lidera Vladimira Putina, Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin najavljuje nove izmene kada je reč o probama nuklearnog oružja
Duma Rusije razmotriće povlačenje iz sporazuma o zabrani nuklearnog testiranjawww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin danas je izjavio da će Duma na sledećem sastanku raspravljati o Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, te da je moguće da će opozvati ratifikaciju ovog dokument. 

Kako kaže Volodin, "situacija u svetu se izmenila", a "današnji izazovi zahtevaju nova rešenja".

"Vašington i Brisel pokrenuli su rat protiv naše zemlje", objašnjava on, dodajući da SAD nikada i nisu ratifikovale ovaj sporazum, te da će, ukoliko Moskva donese izmene po tom pitanju, to samo biti odgovor na ponašanje Vašingtona. Drugim rečima, to bi značilo da će Rusija smeti da vrši probe nuklearnog oružja. 

Takođe, Volodin je podsetio da je o ovom pitanju juče govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je izjavio da Duma može doneti novu odluku. 

Predsednik Dume osvrnuo se i na još jednu stvar o kojoj je govorio Putin, a koja se tiče novog ruskog oružja. 

U pitanju su krstareća raketa globalnog dometa na nuklearni pogon "burevesnjik" i raketa "sarmat". Kako kaže Volodin, testiranje "burevesnjika" prošlo je uspešno, a rad na "sarmatu" takođe je završen.

Ovo sve jako je važno za bezbednost Rusije, zaključuje predsednik Dume. 

Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, osim SAD, nije ratifikovala ni Kina, dok je Moskva to učinila 2000. godine. 

image