Rusija

Iza kulisa na "Valdaj" klubu: Kako je Putin poslao važnu poruku Srbima

Na međunarodnoj konferenciji u Sočiju srpski istoričar Aleksandar Raković postavio je pitanja ruskom predsedniku koja su odjeknula kako u Srbiji, tako i na Zapadu
Iza kulisa na "Valdaj" klubu: Kako je Putin poslao važnu poruku Srbimawww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini, to je poruka koju je poslao predsednik Rusije Vladimir Putin, a ceo svet je mogao da se uveri koliko dobro poznaje probleme sa kojima se suočava Srbija, ali i da vrlo dobro zna sve o srpskom pitanju na Balkanu.

Ruski predsednik je ovu poruku poslao odgovarajući na pitanja o trenutnim odnosima Srbije i Rusije, kao i da li su Srbi i Rusi meta političkog Zapada jer su posvećeni pravoslavlju koje mu je na zasedanju međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" postavio naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

O tome kako je došao u priliku da Putinu postavi pitanja, zašto je izabrao baš ta i koje knjige je poklonio ruskom predsedniku, Raković je otkrio u razgovoru za RT Balkan.

Temu o Srbiji odobrio predsednik Rusije

Kao ekspert "Valdaj" kluba Raković je bio učesnik godišnje konferencije koja je održana u Sočiju, ove godine pod nazivom "Poštena multipolarnost: kako obezbediti bezbednost i razvoj za sve.

U pitanju je skup 140 stručnjaka, političara i diplomata iz 42 zemlje širom Evropazije, Afrike, Severne i Južne Amerike. Raković je bio jedini učesnik iz Srbije, ali i sa prostora bivše Jugoslavije.

Pored brojnih sastanaka, učesnici su imali priliku da razgovaraju sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, ali je on bio zatvoren za javnost.

Na drugom skupu koji je prenošen uživo, Raković je predsedniku Putinu postavio pitanja koja su veoma važna za Srbiju.

"Najavio sam temu o kojoj bih razgovarao sa Putinom pre dve ili tri nedelje. Juče sam dobio potvrdu da će ta moja tema, tema o Srbiji i Rusiji, biti deo diskusije", kaže Raković za RT Balkan.

Dodaje da je Putin očito s namerom želeo da pošalje ovako snažnu poruku srpskom narodu - poruku podrške i važno je što je nju poslao i Zapadu.

"Diskusija je bila u sklopu rasprave o tome da se ukaže koliko je štetna zapadna hegemonija bilo gde u svetu, pa i na našem prostoru", kaže Raković.

Koje knjige je poklonio ruskom predsedniku

Raković je ruskom predsedniku poklonio dve knjige, na čemu je Putin javno i zahvalio.

Kako kaže, poklon su njegova autorska monografija "Crnogorski separatizam", kao i zbornik radova "Putin i Rusija u ratu za mir" koji je objavila Fondacije Aleksandar Nevski ove godine.

Napominje da je velika čast i za njega lično, ali i za Srbiju da ima predstavnika na najvišoj međunarodnoj naučnoj konferenciji u Rusiji.

Aktivno učestvuje u "Valdaj" klubu pisanjem naučnih radova, a kaže da će nastaviti sa radom i promovisati delovanje tog kluba.

Konferencija se, kao što smo već naveli održava u Sočiju, ali je zanimljivo da su učesnici smešteni u odmorištu koje ima prizvuk posebnog značenja za Srbe.

U pitanju je "Poljana 1389" koja bi mogla da asocira na Kosovski boj i bitku na kosovskoj poljani. Ipak, u pitanju je skraćenica od Krasne poljane, prelepog planinskog krajolika u Sočiju.

image