Rusija

Pregovori o kontroli naoružanja: Rusija zadržava pravo da sprovodi nuklearne probe ako to učine i SAD

Moskva razmatra mogućnost povlačenja ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba
Pregovori o kontroli naoružanja: Rusija zadržava pravo da sprovodi nuklearne probe ako to učine i SADwww.globallookpress.com © Cover Images

Moskva bi mogla da nastavi sa nuklearnim probama, ali samo ako SAD urade nešto slično, rekla je članica ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Julija Ždanova, prenose "RIA Novosti".

"Kao što je ranije napomenuto, mi razmatramo pitanje povlačenja ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba kako bi imali isti status kao i SAD, koja još uvek nije ratifikovala taj dokument", rekla je ona i dodala da u slučaju povlačenja ratifikacije Rusija zadržava pravo da sprovodi nuklearne probe.

"Naglašavam, isključivo u odgovoru na slične poteze Vašingtona", dodala je ona na sastanku OEBS-ovog Foruma za bezbednosnu saradnju.

Savet ruske Dume je, na predlog predsednika Vjačeslava Volodina, dao je instrukcije Odboru za spoljne poslove da, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, započne rad na ukidanju ratifikacije tog ugovora.

Izvršni sekretar Organizacije ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba Robert Flojd izrazio je zabrinutost zbog poteza Moskve i zatražio sastanak sa "ključnim liderima" u Rusiji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da države članice tog saveza nemaju namere da organizuju nuklearne probe.

"Nastavljamo da pomno pratimo šta Rusija radi. Do sada nismo videli nikakve promene u rasporedu nuklearnog naoružanja koje bi zahtevale izmene naših pozicija. NATO saveznici su do sada poštovali zabranu nuklearnih proba, i nemaju planove da ih ponovo sprovode", izjavio je on.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala četiri godine kasnije. Neke zemlje, poput SAD i Kine, nikada nisu ratifikovale taj međunarodni sporazum.

image