Rusija

Zaharova: EU za cilj ima eskalaciju sukoba, a ne pregovore

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova smatra da su evropski pozivi na pregovore – čista retorika
Zaharova: EU za cilj ima eskalaciju sukoba, a ne pregovorewww.globallookpress.com © MFA Russia

Komentarišući promenu retorike američkih i evropskih zvaničnika, donedavno odlučnih da podrže Ukrajinu "do kraja", a koji sada sve češće pozivaju na početak pregovora između Moskve i Kijeva, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je sve ovo samo retorika.

"Sve akcije EU, uključujući programsku vojnu pomoć režimu u Kijevu, imaju za cilj eskalaciju, a ne deeskalaciju i traženje političkog rešenja", precizirala je Zaharova i dodala: "Mi smo otvoreni za razgovor o načinima izlaska iz sadašnje krize. Ali važno je da svaki predlog treba da uzme u obzir situaciju na terenu i da ima dodatnu vrednost za Moskvu."

U izjavi za ruski list "Argumenti i fakti" Zaharova objašnjava da "ove ponude" dolaze jer je evropskim liderima sve teže da objasne svojim građanima rekordan rast cena grejanja, struje i hrane, prećutkujući da je sve posledica sankcione politike EU i njenih pogrešnih proračuna u ekonomskom planiranju. Međutim, EU nije spremna da sluša glas razuma. 

"Vašington ne dozvoljava EU i njenim zemljama da vode nezavisnu spoljnu politiku usmerenu na obezbeđivanje interesa svojih građana. EU izgleda nastoji da potpuno potkopa svoju ekonomiju, da bi umirila SAD, pre nego što svoje pozive na dijalog proprati konkretnim potezima", zaključila je ruska zvaničnica za "Argumente i fakte".

image